Πίσω

28η Οκτωβρίου, Εθνική Εορτή: Η επέτειος του ΟΧΙ

Τι γιορτάζουμε;

Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου είναι σε όλους μας χαραγμένη ως την ημέρα που με σθένος και αποφασιστικότατα ο ελληνικός λαός αρνήθηκε τo αίτημα του ιταλικού στρατού για ελεύθερη διέλευση στη χώρα τον Οκτώβρη του 1940 και καθιερώθηκε ως η Επέτειος του ‘ΟΧΙ’. Έχει θεσπιστεί ως επίσημη εθνική εορτή και αργία ενώ την τιμούμε κάθε χρόνο με εκδηλώσεις και παρελάσεις σε κάθε γωνιά της χώρας και όπου υπάρχει ελληνισμός ανά τον κόσμο. 

Το χρονικό της 28ης Οκτωβρίου

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η Ευρώπη είναι ξανά ένα καζάνι που βράζει. Mετά από έναν αιματηρό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές αναταραχές και οι πολιτικές ανατροπές δε λείπουν. Ήδη σε χώρες όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, ο ναζισμός και ο φασισμός αντίστοιχα κερδίζουν ολοένα έδαφος, γεγονός που προμήνυε πως η Ευρώπη οδηγείται και πάλι σε έναν ακόμα καταστροφικό πόλεμο.

Τον Οκτώβρη του 1940 και ζηλεύοντας τις επιτυχίες του Γερμανικού Ράιχ στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, αποφασίζει αιφνιδιαστικώς να χτυπήσει την Ελλάδα. Το βράδυ λοιπόν της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι στέλνει τελεσίγραφο στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα με σκοπό την διευκόλυνση τους και την περαιτέρω προώθηση τους στην Αφρική.  Η απάντηση φυσικά είναι αρνητική με αποτέλεσμα την εμπλοκή της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου στην Ήπειρο.  

Με μόλις 200.000 στρατό, υποτιμώντας τις δυνάμεις του ελληνικού στρατού και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, αρχίζει η επίθεση των Ιταλών στην Ελληνοαλβανική παραμεθόριο. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι Έλληνες στρατιώτες κατορθώνουν να αποκρούσουν τους εισβολείς και να εισχωρήσουν με  αντεπίθεση στην Αλβανία. Η επιτυχία του ελληνικού στρατού θα αποτελέσει και την πρώτη νίκη των Συμμάχων στην  ηπειρωτική Ευρώπη έναντι στις δυνάμεις του Άξονα (Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία) ενώ θα μείνει στην Ιστορία ως το Έπος του Σαράντα.  

Διαφήμιση

Ο εορτασμός του ΟΧΙ

Η ταπεινωτική ήττα του Μουσολίνι και του ιταλικού στρατού που με περίσσεια γενναιότητα κατάφεραν να επιφέρουν οι Έλληνες στρατιώτες γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου κάθε χρόνο σε όλη την χώρα. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη τιμούμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την απελευθέρωση της πόλης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας λαμβάνουν χώρα μαθητικές παρελάσεις.

Μάθε τι γιορτάζουμε και την 25η Μαρτίου εδώ:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται