12 τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιούμε ευρέως στην κουζίνα μας. Πρόκειται στην ουσία για ένα ξύδι που είναι φτιαγμένο από τη ζύμωση μήλων. Η κατανάλωσή του θεωρείται ευεργετική για την υγεία καθώς προσφέρει μοναδικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Εκτός από τη γνωστή του χρήση στα μαγειρέματά μας έχει πάμπολλες άλλες χρήσεις, τόσο στην ομορφιά αλλά και στην οικιακή χρήση.

Στο πλύσιμο των πιάτων

Το μηλόξυδο, γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλύσιμο των πιάτων.  Εξαλείφει τις άσχημες μυρωδιές και παράλληλα σκοτώνει ανεπιθύμητα βακτήρια. Είτε πλένετε τα πιάτα σας στο χέρι είτε χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, μια μικρή ποσότητα μυλόξυδου στο σφουγγάρι ή στο πλυντήριο, θα βοηθήσει να γίνουν τα πιάτα σας πεντακάθαρα και χωρίς οσμές.

Στο καθάρισμα του σπιτιού

Εκμεταλλευόμενοι τις αντισηπτικές του ιδιότητες, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ήπιο και φυσικό καθαριστικό για όλο το σπίτι. Ο τρόπος είναι απλός. Απλά αναμιγνύουμε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο με ένα φλιτζάνι νερό μέσα σε ένα δοχείο με ψεκαστήρι. Με αυτό το σπρέι μπορούμε να ψεκάσουμε τις περισσότερες επιφάνειες στο σπίτι μας. Ιδιαίτερα στα χαλιά μας και στους καναπέδες μας, θα μας βοηθήσει να κάνουμε έναν φυσικό καθαρισμό και θα απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Το ίδιο σπρέι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τα τζάμια μας.

Στο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και πιθανά βακτήρια και μικροοργανισμοί, είναι σίγουρα ένα γεγονός που προβληματίζει πολλούς από εμάς. Το πλύσιμο με νερό και ξύδι έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει επικίνδυνα βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Αν μάλιστα αφήσουμε φρούτα και λαχανικά να μουλιάσουν για 15 λεπτά σε μια λεκάνη νερό που έχουμε προηγουμένως ρίξει 1 φλιτζάνι μηλόξυδο, τότε απομακρύνουμε και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Στον κήπο

Μια άλλη εξαιρετική χρήση που μπορεί να προφέρει το μηλόξυδο είναι αυτή του σπιτικού ζιζανιοκτόνου. Δεν έχουμε απλά παρά να ψεκάσουμε αδιάλυτο μηλόξυδο σε ανεπιθύμητα ζιζάνια στον κήπο μας και να απαλλαγούμε από αυτά.

Για λαμπερά μαλλιά

Ένα τελευταίο ξέβγαλμα στα μαλλιά μας μετά το λούσιμο με μηλόξυδο, αφαιρεί τη συσσώρευση χημικών υπολειμμάτων από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, ξεμπερδεύει και χαρίζει λάμψη στα μαλλιά μας.

Απλά αναμίξτε 1 μέρος μηλόξυδο με 1 μέρος νερό και ρίξτε το μείγμα στα μαλλιά σας. Αφήστε το για λίγα λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάστε μεγαλύτερη αραίωση, καθώς το ξύδι είναι αρκετά όξινο.

Κατά της πιτυρίδας

Η επάλειψη με αραιωμένο με νερό μηλόξυδο και το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής βοηθάει στην απαλλαγή από την πιτυρίδα. Το θαυματουργό μηλόξυδο σταματάει την ανάπτυξη μυκήτων που είναι συνήθως υπεύθυνοι για την παραγωγοί πιτυρίδας.

Καθαρή αναπνοή

Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα εναλλακτικό και φυσικό στοματικό διάλυμα.  Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στην κακοσμία του στόματος. Μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό είναι αρκετή να κάνει τη δουλειά. Μη χρησιμοποιήσετε παραπάνω για να μη θέσετε το σμάλτο των δοντιών σας σε κίνδυνο.

Καθαρή οδοντόβουρτσα

Εκμεταλλευόμενοι και πάλι τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μηλόξυδου, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν φυσικό καθαριστικό για τις οδοντόβουρτσές μας.
Απλά ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι νερό με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας μέσα στο μείγμα για 30 λεπτά. Ξεπλένουμε πριν τη χρήση και έχουμε μια καθαρή και απολυμασμένη οδοντόβουρτσα να βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Καθαρό πρόσωπο

Το μηλόξυδο λόγω της όξινης σύνθεσής του αλλά και των βιταμινών που περιέχει βοηθά πολλές φορές στη θεραπεία διάφορων παθήσεων του δέρματος. Το μηλόξυδο επίσης έχει καθιερωθεί σαν φυτική αντιγηραντική ουσία. Η χρήση του λοιπόν σαν καθαριστικό και τονωτικό προσώπου είναι αρκετά διαδεδομένη. Απλά ταμπονάρουμε αραιωμένο μηλόξυδο (1 μέρος μηλόξυδο και 2 νερό) στο πρόσωπό μας. Επιμένουμε σε τυχόν σπυράκια καθώς το μηλόξυδο θα τα ξεράνει πιο γρήγορα και θα αποτρέψει την επιμόλυνσή τους.

Μηλόξυδο για το μπάνιο μας

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του μηλόξυδου και στο μπάνιο μας. Απλά προσθέτουμε μέσα στη μπανιέρα μας 1-2 φλιτζάνια μηλόξυδο, μαζί με το αφρόλουτρό μας. Απολύμανση, τόνωση και θρέψη για το δέρμα μας θα είναι τα οφέλη μας.

Μηλόξυδο σαν φυσικό αποσμητικό

Το μηλόξυδο είναι ήπιο αντισηπτικό αλλά ταυτόχρονα αφαιρεί και τις μυρωδιές. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα φυτικό αποσμητικό, που μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε σοτ σπίτι μας. Απλά σκουπίζουμε τις μασχάλες μας με αραιωμένο μηλόξυδο και δε χρειαζόμαστε τα συμβατικά αποσμητικά.

Μηλόξυδο κατά των ψύλλων

Το μηλόξυδο μπορεί βοηθήσει προληπτικά κατά των ψύλλων. Ο ψεκασμός της γούνας του κατοικιδίου μας με ένα μείγμα 1 μέρους νερού και 1 μέρους μηλόξυδου θα λειτουργήσει προληπτικά, αφού δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο οι ψύλλοι δεν θα θέλουν να τριγυρνούν.

https://www.argiro.gr/2022/11/12-tropoi-na-chrisimopoiisoume-to-miloksydo/