Πίσω

Ρόδι, προέλευση & συμβολισμός

Το ρόδι, το φρούτο του παραδείσου

Το ρόδι είναι ο καρπός της ροδιάς, ενός φυλλοβόλου αγκαθωτού θάμνου που ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές. Είναι γνώριμος καρπός στον άνθρωπο από καταβολής κόσμου, συνδέθηκε με διάφορους μύθους. Αρχαίοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Φοίνικες αλλά και οι Έλληνες απέδωσαν σε αυτό το φρούτο, με το σκληρό περίβλημα και τους χυμώδεις κατακόκκινους σπόρους από μέσα, πολλούς και διαφόρους συμβολισμούς.

Η Περσεφόνη, ο Άδης & το ρόδι

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν και καλλιεργούσαν ροδιές. Υπάρχουν ήδη στα Ομηρικά έπη αναφορές και συγκεκριμένα στην Οδύσσεια αναφέρεται πως ο Αλκίνοος, ο βασιλιάς των Φαιάκων, διατηρούσε κήπο με οπωροφόρα δέντρα μερικά εκ των οποίων και ροδιές. Μυθολογικά πάντως το ρόδι ήταν εκείνο το φρούτο το οποίο προσέφερε ο ίδιος ο Άδης στην Περσεφόνη για να γυρίσει κοντά του. Ο μύθος έχει ως εξής: μετά από παρακλήσεις της θεάς Δήμητρας και παρέμβαση του Διός να ξαναγυρίσει η κόρη της η Περσεφόνη στη μητέρα της, ο Άδης συμφώνησε αλλά πρώτα προέτρεψε την Περσεφόνη να δοκιμάσει σπόρους ροδιάς. Το κακό είχε ήδη γίνει, η νεαρή θεά είχε παραβεί τον νόμο για αποχή από τροφή και θα ξαναγύριζε στα έγκατα της γης. Έτσι το ρόδι έγινε το σύμβολο των Ελευσίνιων Μυστηρίων και συνδέθηκε με τον Κάτω Κόσμο.

Ρόδι: προέλευση & συμβολισμός

Στην πραγματικότητα, την καλλιέργεια της ροδιάς την χρωστάμε στους αρχαίους Φοίνικες οι οποίοι πρώτοι μετέφεραν τον όμορφο αυτό θάμνο το 2000π.Χ στην Αφρική, στη Μεσόγειο. στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Από τότε έως σήμερα το ρόδι συνδέθηκε με διαφόρους και ποικίλους συμβολισμούς. Για τούς Πέρσες συμβόλιζε την καλοτυχία και την γονιμότητα, οι Άραβες και οι Εβραίοι έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση για αυτό το φρούτο καθώς η ονομασία που του απόδωσαν ήταν το «φρούτο του παραδείσου». Οι δε αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους με ρόδια.
Στον ελλαδικό χώρο, το ρόδι από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελούσε σύμβολο καλοτυχίας, πλούτου και ευμάρειας. Στην χριστιανική πίστη συμβολίζει την ζωή, την ανάσταση αλλά και την φιλανθρωπία. Ένα έθιμο που κρατά από παλιά σε όλα τα ελληνικά σπίτια είναι ο νοικοκύρης την πρώτη μέρα του χρόνου να σπάει ρόδι για γούρι ενώ σε πολλά μέρη της χώρας μας ρόδια προσφέρονται και στους γάμους.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται