Πίσω

Θωράκισμα vs Σωτάρισμα

Θωράκισμα Vs Σοτάρισμα

Το θωράκισμα και το σοτάρισμα είναι τεχνικές μαγειρικής. Και τα δύο περιλαμβάνουν το μαγείρεμα των τροφίμων σε ένα ρηχό τηγάνι στην εστία, αλλά οι ομοιότητες τους τελειώνουν εκεί!!!

Το θωράκισμα είναι μια επιφανειακή επεξεργασία του υλικού ενώ το σοτάρισμα χρησιμοποιείται για να μαγειρέψουμε μικρότερα ή λεπτότερα κομμάτια υλικών σε όλη την διαδικασία μαγειρέματος.

Θωράκισμα

Γιατί να θωρακίσω;
Το θωράκισμα είναι μια επιφανειακή επεξεργασία πρωτεϊνικού τροφίμου, όπως κρέατος, πουλερικού ή ψαριού, για περισσότερη γεύση στο υλικό. Τα μεγάλα κομμάτια πρωτεΐνης με το θωράκισμα αποκτούν εξωτερικά μια κρούστα που θα δώσει πολύ νοστιμιά στο τελικό μαγείρεμα. Η τεχνική αυτή βοηθάει κυρίως τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή άλλης πρωτεΐνης που προορίζονται για φούρνο ή και για κατσαρόλα, να μαγειρευτούν με λίγα υγρά, σε χαμηλές θερμοκρασίες, κρατώντας όλη την νοστιμιά τους.

Μυστικά επιτυχίας για θωράκισμα
Για το θωράκισμα χρησιμοποιούμε ένα απλό τηγάνι, όχι αντικολλητικό. Βάζουμε το τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σε δυνατή φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε ελάχιστη λιπαρή ουσία και μόλις κάψει καλά και αρχίσει να καπνίζει δηλαδή, τότε ακουμπάμε την πρωτεΐνη και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε για λίγα λεπτά να δημιουργηθεί ρόδινη κρούστα. Αναποδογυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Κατά το θωράκισμα, δεν γυρνάμε συνέχεια το φαγητό γιατί έτσι δεν αφήνουμε να δημιουργηθεί η κρούστα. 

Χρησιμοποιούμε λαβίδα για να γυρίσουμε το κρέας και ποτέ δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι γιατί με το τρύπημα χάνουμε τα υγρά.
Δεν ζορίζουμε, δεν τραβάμε το υλικό που θωρακίζουμε, ενώ κολλάει στο καυτό σκεύος. Θα ξεκολλήσει μόνο του, όταν ψηθεί σωστά και αποκτήσει την πολυπόθητη ρόδινη κρούστα.

Σοτάρισμα

Γιατί να σοτάρω;
Σοτάρουμε συνήθως μικρά κομμάτια κρέατος, κοτόπουλου, ψαριού αλλά και ψιλοκομμένα λαχανικά. Με το σοτάρισμα των ψιλοκομμένων λαχανικών χτίζουμε μια γευστική βάση για σάλτσα ή άλλο μαγείρεμα.

Μυστικά επιτυχίας για σοτάρισμα
Στο σοτάρισμα χρησιμοποιούμε ένα πλατύ σκεύος, τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα ώστε να διευκολύνουμε το ομοιόμορφο ψήσιμο των υλικών. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και ποτέ σε δυνατή. Η δυνατή θερμοκρασία στο σοτάρισμα θα κάψει τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας. Γι’ αυτό επιβάλλεται συνεχές ανακάτεμα, ώστε να κατανέμεται σωστά η θερμότητα σε όλη την πλατιά επιφάνεια του σκεύους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται