Πίσω

5 τρόποι για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας στην κουζίνα

Λένε ότι η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού. Και όχι άδικα αφού τις περισσότερες φορές είναι ο χώρος που συναντάται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Ο χώρος της κουζίνας όμως μπορεί να προσφέρει τόσες πολλές ακόμα δυνατότητες έτσι ώστε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Το μυστικό είναι να μετατρέψουμε το μαγείρεμα και την προετοιμασία του από αγγαρεία, σε μια διαδικασία διασκεδαστική για τα παιδιά αλλά και για εμάς. Με αυτόν τον τρόπο θα μας δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέους δεσμούς με τα παιδιά μας, να τους εμφυσήσουμε την αγάπη για τη μαγειρική και να τους μεταδώσουμε τη μάθηση.

Και παρόλο που η κουζίνα εμπεριέχει κάποιον κίνδυνο για τα μικρότερα παιδιά λόγω των κοφτερών εργαλείων ή των εστιών θερμότητας, ανάλογα με την ηλικία τους μπορούμε να προσαρμόσουμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Επιλέγοντας τις κατάλληλες εργασίες ανάλογα με τις ηλικιακές τους δυνατότητες, τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν και να μεγαλουργήσουν στην κουζίνα. Κάτι ακόμα πολύ θετικό είναι ότι ο χρόνος παιχνιδιού στην κουζίνα θα εξασφαλίσει ότι οι μικροί σας αρχιμάγειρες όχι μόνο θα κατανοήσουν τη σημασία της διατροφής και της επιλογής των υλικών, αλλά θα ανοίξει ένας καινούριος κόσμος μπροστά τους.

Τα δικά τους εργαλεία!

Εάν έχετε μικρό παιδί, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να εξοικειωθεί με τη μαγειρική, είναι να του πάρετε ένα παιδικό σετ κουζίνας. Στην αγορά κυκλοφορούν φανταστικά σετ εργαλείων κουζίνας όπως σετ ψησίματος και παρασκευής μπισκότων ειδικά φτιαγμένα για τα μικρά παιδιά. Αυτά έρχονται σε έντονα χρώματα και είναι κατασκευασμένα με ασφαλή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά στην κουζίνα.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να παίξει με κάποια από τα σκεύη που είναι φιλικά και ακίνδυνα. για τα παιδιά σας, για να αναπτύξετε μια αίσθηση οικειότητας με τα είδη κουζίνας.

Διαφήμιση

Τι θα φάμε σήμερα;

Ένας ακόμη καλός τρόπος για να βάλετε το παιδί σας στην κουζίνα είναι είναι να αρχίσετε να σχεδιάζετε γεύματα και να αναζητάτε συνταγές μαζί. Συζητήστε μαζί του τι πρέπει να περιλαμβάνει το επόμενο γεύμα και αφήστε το να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μόλις αρχίσετε να μαγειρεύετε, βάλτε το να διαβάσει τις συνταγές δυνατά. Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε την αρμοδιότητα του βοηθού αλλά και την ευκαιρία να μάθει τα υλικά και τη διαδικασία των συνταγών.

Βάλτε τους το καπέλο του Σεφ!

Ένας σίγουρος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τη μαγειρική και το φαγητό είναι να τους πάρετε ποδιές και καπέλα σεφ. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμες υφασμάτινες στολές και καπέλα, μπορείτε αν έχετε τη δυνατότητα να τους ράψετε ή ακόμα να τις φτιάξετε με χαρτί! Σε κάθε περίπτωση ντυμένα σαν σεφ, θα πάρουν το ρόλο τους πολύ πιο σοβαρά!

Διαφήμιση

Αναθέστε εργασίες

Αναθέστε εργασίες στην κουζίνα κατάλληλες για την ηλικία τους, όπως το να βάλουν λαχανικά σε μπολ, να τα πλύνουν, να μετρήσουν συστατικά, να ανακατέψουν υλικά σε μπολ κ.α. Εννοείται όλα αυτά κάτω από το πρίσμα της ενθάρρυνσης και επιβράβευσης. Αφήστε τα παιδιά σας να στρώσουν το τραπέζι. Αφήστε τα να σερβίρουν σε πιάτα και να παρουσιάσουν το φαγητό στο τραπέζι όπως αυτά επιθυμούν. Ανάλογα με τις συνταγές που εκτελείτε μπορείτε να τους αναθέσετε ό,τι νομίζετε ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Διαφήμιση

Ψωνίζουμε μαζί!

Μπορεί η βόλτα στο σούπερ μάρκετ να είναι βαρετή, αλλά αν από προηγουμένως της δώσετε νόημα και στόχο θα γίνει ενδιαφέρουσα. Βάλτε τους να εμπλακούν στην επιλογή των υλικών. Μάθετέ τα να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγουν με βάση την ποιότητα. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που επιτυγχάνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να καταλάβουν τα παιδιά τον κόπο που απαιτείται για να ετοιμαστεί ένα γεύμα. Αυτό θα τα φέρει πιο κοντά στο να σέβονται ενστικτωδώς το φαγητό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται