Food Trends 2023

Όλες οι τάσεις στο φαγητό που θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά!

Κάθε νέα χρονιά έχει τα δικά της trends στο φαγητό και στις συνήθειες. Τάσεις φαγητού και διαβίωσης για το 2023 θα είναι το χρώμα στην διατροφή, μανιτάρια στο πιάτο μας και πολλά μαγειρέματα με όσπρια.

Όλα αυτά πάντα με καλή παρέα. Αυτό που όλοι μας στερηθήκαμε σε παγκόσμιο επιπέδο τα τελευταία 2 χρόνια ήταν η παρέα μας. Trend 2023, είναι το υγιεινό, το καλό φαγητό με την παρέα μας.

Το 2023 έχει αρχίσει να διαφαίνεται ποια food trends θα επικρατήσουν αλλά και ποιες συνήθειες που αφορούν το φαγητό θα κυριαρχήσουν φέτος.

Η νέα χρονιά το 2023 ξεκινάει με πολλή αισιοδοξία στον τομέα του φαγητού αλλά και στις συνήθειες των ανθρώπων που από ότι φαίνεται αλλάζουν πλέον.

 

Σεβόμενοι όλοι μας το μέλλον του πλανήτη αλλά και το μέλλον μας, οι νέες μας συνήθειες αλλά και οι τάσεις που θα επικρατήσουν αυτή την νέα χρονιά θα έχουν αρχικά τα εξής:

Μηδενική σπατάλη φαγητού, εντοπιότητα, ταυτότητα, ποιότητα, παράδοση, οικολογική συνείδηση, διατροφική αξία, οικονομικά υλικά και μια τάση που έχει ξεκινήσει μέσα από την πανδημία και κορυφώνεται φέτος, είναι η νοσταλγία.

Νοσταλγία για γεύσεις και υλικά που ο καθένας μεγάλωσε με αυτά ,νοσταλγία για παραδοσιακές συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά και είναι ακόμα εδώ πιο επίκαιρες από ποτέ.

Γενικά κοιτώντας λίγο προς τα πίσω, αρκετά χρόνια πίσω  θα έλεγα, θα δούμε ότι όλα αυτά ήταν δεδομένα κάποτε.

Κάπου χαθήκαμε στην πορεία μέσα στα χρόνια που πέρασαν, η υπερκατανάλωση και η άσκοπη σπατάλη υλικών μας έφεραν σε αδιέξοδο. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Νέα χρονιά, νέες συνήθειες, νέες τάσεις στην διατροφή μας όλα είναι εδώ.

Μάθε πώς να θα σταματήσεις την σπατάλη τροφίμων από το σπίτι σου!

 

Ίσως τελικά ήρθε η ώρα του τόπου μας, όπου κι αν είναι ο τόπος του καθενός μας.  

Στηρίζοντας την τοπική παραγωγή, την τοπική κοινωνία γλιτώνεις σίγουρα χρήματα, περιορίζεις μετακινήσεις αγαθών, ξοδεύοντας άσκοπη ενέργεια για να μεταφερθούν από μια χώρα σε άλλη.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τρέφεσαι με υλικά εποχής που σίγουρα είναι πιο νόστιμα και δεν χρειάζονται έξτρα άσκοπη ενέργεια.

Τα υλικά εποχής καλλιεργούνται κάθε εποχή με τις συνθήκες που επικρατούν. Δηλαδή, το μπρόκολο θέλει το κρύο της φύσης του χειμώνα, αντίθετα η εκτός εποχής ντομάτα τον χειμώνα, για να μεγαλώσει χρειάζεται ενέργεια που πλέον δεν περισσεύει στον πλανήτη και κοστίζει παραπάνω χρήματα αφού είναι εκτός εποχής.

Οικονομική πρώτη ύλη

Τα όσπρια κυρίως ρεβύθια και φακές, τα λαχανικά, τα μανιτάρια καθώς και οι οικονομικές πρώτες ύλες της κάθε εποχής θα είναι τάση της νέας χρονιάς.

Μετά την επέλαση της πανδημίας οι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο επιλέγουν πιο υγιεινές τροφές αλλά και πιο θρεπτικές θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό τους.

Λιγότερη κατανάλωση κρέατος αλλά και αύξηση ψαριών και γενικά θαλασσινών στην διατροφη μας, προβλέπεται για το 2023 από παγκόσμιες μελέτες.

Άρα ερχόμαστε ξανά σε ένα μοντέλο διατροφής και μάλιστα παραδοσιακής ελληνικής διατροφής γνώριμο σε όλους μας γιατί με αυτό μεγαλώσαμε όσοι ανήκουμε στην ίδια γενιά, που απαιτεί όσπρια, λαχανικά και θαλασσινά μέσα στην εβδομάδα και σπανίως κόκκινο κρέας,ακριβώς όπως συνηθιζόταν παλιά.

Ο κόσμος επιθυμεί να γεύεται γνώριμες γεύσεις που τον κάνουν να νιώθει ασφαλής μέσα στην παγκόσμια ανασφάλεια που επικρατεί ,να νιώθει και να αισθάνεται οικεία. Τι πιο οικείο λοιπόν από την γεύση που μεγαλώσαμε,από τις συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς;

Τα φυτικά προϊόντα ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν τις συνήθειες μας. Δείτε το σαν αποτοξίνωση για τον οργανισμό γιατί αν δεν ακολουθείτε vegan διατροφή σίγουρα κάποια στιγμή θα νηστέψετε, αφού η ελληνική διατροφή περιλαμβάνει σχεδόν τις μισές ημέρες του χρόνου νηστίσιμες συνταγές και αποχή από ζωικά προϊόντα. Είδατε λοιπόν πόσο trend είναι τελικά η ελληνική κουζίνα και η παραδοσιακή ελληνική διατροφή;

Food travels

Το ταξίδι με σκοπό το φαγητό είναι πλέον εδώ και κερδίζει έδαφος περισσότερο από ποτέ. Σύμφωνα με μελέτες το food travelling κερδίζει συνεχώς έδαφος μιας και οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς με βάση το φαγητό και την γευσιγνωσία την κουλτούρα και την ιστορία.

Κάτι που συνηθίζω να κάνω εδώ και πολλά χρόνια και πραγματικά μου έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς προορισμούς αρχικά μέσα από το φαγητό, τα προϊόντα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της κάθε περιοχής. Μια τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος και σαφώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα μας. Κάθε ελληνική γωνιά είναι κι ένας γαστρονομικός προορισμός,αφού κάθε περιοχή διαχειρίζεται τα τοπικά της προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές με μοναδικό τρόπο.

Από Κρήτη μέχρι Μακεδονία, από Αιγαίο μέχρι Ιόνιο, οι γευστικές εμπειρίες είναι ανεξάντλητες και ο γαστρονομικός πλούτος δεν κρύβει μόνο νοστιμιά αλλά ιστορία και παράδοση. Είναι στοιχεία ικανά να προσελκύσουν επισκέπτες, εκτός από τις φυσικές ομορφιές, στην χώρας μας. Η Ελλάδα πιστεύω πως θα γίνει top γαστρονομικός προορισμός ξεκινώντας από το 2023, αρκεί εμείς οι ίδιοι να σεβαστούμε το παρελθόν μας και να το προσαρμόσουμε στο σήμερα. Κουζίνα σαν την Ελληνική, με τόση νοστιμιά και τόσο ποιοτικά προϊόντα που τις περισσότερες φορές φέρουν ονοματεπώνυμο παραγωγών, σπάνια συναντάς σε χώρες του κόσμου.

Υγιεινό μαγείρεμα

Έκαναν την εμφάνιση τους πριν μερικά χρόνια και από πέρσι τα air fryers ή αλλιώς φριτέζες αέρος, μπήκαν για τα καλά στις κουζίνες μας και στην καθημερινότητα μας.

Το μαγείρεμα με air fryer χρειάζεται λιγότερο χρόνο, ελάχιστο έως καθόλου λάδι κι έχεις τραγανό και λαχταριστό αποτέλεσμα σαν να είναι τηγανητό αλλά χωρίς τηγάνισμα. Αυτοί είναι οι λόγοι που χάλασαν κόσμο οι ηλεκτρικές συσκευές air fryers και από ότι φαίνεται είναι τάση του 2023 το μαγείρεμα σε αυτές. Οι φριτέζες αέρος μαγειρεύουν τα πάντα σε λίγο χρόνο από κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά μέχρι γλυκό, πίτα και ψωμάκια.

Παρέα στο τραπέζι

Μετά από τόσες στερήσεις από αγαπημένα πρόσωπα η τάση του 2023 είναι ξανά μαζί οι παρέες γύρω από ένα τραπέζι.

Καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό και καλέσματα της παρέας για να μοιραστούμε αυτό που όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη. Να μοιραστούμε εμπειρίες, γεύσεις, συναισθήματα, τα πάντα.

Κι αυτό γίνεται πάντα καλύτερα γύρω από ένα τραπέζι φαγητού.

Καλή χρονιά σε όλους

https://www.argiro.gr/2023/01/food-trends-2023/