Κρεμμύδια: σωστή συντήρηση, επιλογή και αποθήκευση

Το κρεμμύδι είναι βασικό λαχανικό στη μαγειρική

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό με πολύ συχνή χρήση στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο. Αποτελεί ένα από τα πιο βασικά υλικά στην μαγειρική, η γεύση και το άρωμα του οποίου είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστά. Προστίθεται σε πάρα πολλές συνταγές, παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτό.

Επιλογή-Καθάρισμα-Κόψιμο

Επιλέγουμε σφιχτά κρεμμύδια με ξερή εξωτερική φλούδα. Αποφεύγουμε τα κρεμμύδια που έχουν καφέ ή μαλακές κηλίδες ή τα κρεμμύδια που έχουν αρχίσει να βλαστάνουν. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες κρεμμυδιών, καθεμία από τις οποίες είναι κατάλληλη για συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος. Οι δυο πιο γνωστές είναι τα άσπρα και τα κόκκινα κρεμμύδια. Κατά το καθάρισμα, αφαιρούμε όλα τα εξωτερικά ξερά φύλλα, καθώς και τυχόν μέρη του κρεμμυδιού που πιθανόν να έχουν χαλάσει.

Όσον αφορά το κόψιμο τους, το κρεμμύδι μπορεί να κοπεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ψιλοκομμένο, χοντροκομμένο, σε ροδέλες, σε κύβους). Είναι στα γούστα του καθενός, αλλά και στην συνταγή που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε. Όσο πιο λεπτό ψιλοκομμένο είναι ο κρεμμύδι, τόσο λιγότερα έντονο θα είναι όταν τρώμε το φαγητό.

Αποθήκευση-Συντήρηση-Κατάψυξη

Αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η υγρασία και το φως οδηγούν στην σήψη (μούχλιασμα) και στην βλάστηση, η οποία ναι μεν δεν αλλοιώνει το λαχανικό, αλλά είναι ανεπιθύμητη. Όλων των ειδών τα κρεμμύδια (είτε είναι ξερά είτε είναι φρέσκα) είναι καλό να αποθηκεύονται σε ένα στεγνό, αεριζόμενο καλάθι ή μεγάλο μπολ. Αν και το ψυγείο δεν είναι ιδανικό για την αποθήκευση κρεμμυδιών, τις περισσότερες φορές παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, τα κρεμμύδια απορροφούν την υγρασία πολύ εύκολα, επομένως η υφή τους μπορεί να γίνει κάπως απαλή όταν αποθηκευτούν στο ψυγείο. Ολόκληρα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και δύο εβδομάδες.

Μπορούμε να καταψύξουμε τα κρεμμύδια με ή χωρίς ζεμάτισμα. Το ζεμάτισμα συνίσταται όταν πρόκειται να καταψύξουμε ολόκληρους βολβούς κρεμμυδιού. Από την άλλη, για να καταψύξουμε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πλένουμε καλά τους βολβούς και ψιλοκόβουμε. Τα αποψυγμένα κρεμμύδια τείνουν να χάνουν το σχήμα τους, επομένως αν ψιλοκόψουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, το αποψυγμένο προϊόν μπορεί να μοιάζει με χυλό.

https://www.argiro.gr/2023/01/kremmydia-sosti-syntirisi-epilogi-kai-apothikefsi/