Λόγοι που προσθέτουμε κρασί στα φαγητά μας

Η επιλογή του κρασιού

Το κρασί, εκτός από το να συνοδέψουμε ένα γεύμα μας ή να χαλαρώσουμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική. Μάλιστα, επικρατεί η άποψη ότι στη μαγειρική πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κρασιά που δεν πίνουμε. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, μιας και όλα τα ελαττώματα που θα έχει το κρασί, θα περάσουν στο φαγητό μας. Για αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του κρασιού.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε κρασί

Ένας από τους κύριους λόγους για να προσθέσουμε κρασί κατά την διάρκεια της μαγειρικής μας, είναι να προσθέσεουμε οξύτητα στο πιάτο, το οποίο με τη σειρά του αναδεικνύει όλες του τις γεύσεις. Επειδή όμως το κρασί περιέχει αλκοόλ, συνήθως θα πρέπει να το προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος, ώστε το αλκοόλ να έχει την ευκαιρία να εξατμιστεί κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Κρασιά με ζωηρές νότες φρούτων προσθέτουν την καλύτερη γεύση, ενώ όπως ισχύει και στην κατανάλωση, ανάλογα με το χρώμα του κρασιού επιλέγουμε και το φαγητό που θα το προσθέσουμε. Τα πιάτα στα οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο λευκό κρασί είναι κυρίως τα ριζότο και λευκές σάλτσες ενώ το κόκκινο κρασί ταιριάζει καλύτερα με κόκκινο κρέας.

Μυστικά και συμβουλές

Για μαγειρευτά, κοκκινιστά ή σάλτσες ντομάτας που σιγοβράζουν, προσθέτουμε το κρασί νωρίς στο στάδιο του σιγοβρασμού, αφού έχουμε ροδίσει το κρέας και τα λαχανικά μας. Αφήνουμε λίγο το κρασί και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά. Μερικοί μάγειρες προσθέτουν μια μικρή δόση κόκκινου κρασιού κοντά στο τέλος του μαγειρέματος για να εμβαθύνουν το άρωμα και τη γεύση.

Επιπλέον, για τις μαρινάδες προσθέτουμε το κρασί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Όταν θα αφήσουμε το κρέας μέσα σε αυτό, τα οξέα του κρασιού θα μαλακώσουν τους ιστούς και θα γίνει πιο μαλακό και τρυφερό.

Η προσθήκη κρασιού στην αγαπημένη μας συνταγή μπορεί να της χαρίσει υπέροχη γεύση και άρωμα, αλλά η υπερβολική χρήση ή ο λάθος τύπος κρασιού θα έχουν σίγουρα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μάθε την ιστορία του κρασιού εδώ

Αλλά και τη σχέση των Αρχαίων Ελλήνων με το κρασί

https://www.argiro.gr/2023/01/logoi-pou-prosthetoume-krasi-sta-fagita-mas/