Μαγειρική για παιδιά – 7 τρόποι για να αγαπήσουν με ασφάλεια τα παιδιά τη μαγειρική

Η κουζίνα για τα παιδιά μπορεί με λίγη οργάνωση και αρκετή προσπάθεια να μετατραπεί σε έναν δημιουργικό χώρο απασχόλησης. Μπορεί το μαγείρεμα να γίνει η αγαπημενη τους ασχολία ακόμα και το χόμπι τους. Αυτό που χρειάζονται είναι λίγη ενθάρρυνση και καθοδήγηση από εμάς. Αν μάλιστα από μικρή ηλικία αρχίσουμε και τους αναθέτουμε εργασίες που βοηθούν στην προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού, σταδιακά μαθαίνουν και η ενασχόλησή τους γίνεται κάτι φυσικά και αβίαστα.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλές και τις βασικές διεργασίες που χρειάζεται να ξέρει για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού. Αν μάλιστα δούμε ότι το παιδί μας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δρώμενα στην κουζίνα ή έχει μια κλίση σε αυτά μπορούμε να του μάθουμε ακόμα πιο σύνθετα πράγματα!

Προετοιμασία του χώρου που θα μαγειρέψουμε

Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι για να ξεκινήσουμε μια παρασκευή, είναι σημαντικό ο χώρος που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καθαρός και άδειος από άλλα αντικείμενα. Πλένουμε λοιπόν τυχόν άπλυτα σκεύη, δημιουργούμε τον χώρο που θα χρειαστούμε και καθαρίζουμε τους πάγκους της κουζίνας.

Πλύσιμο υλικών

Πολλά υλικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα χρειάζονται πλύσιμο. Του μαθαίνουμε ποια είναι αυτά και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να τα πλύνει.

Κόψιμο υλικών

Αν είναι σε κατάλληλη ηλικία που μπορεί να χειριστεί μαχαίρι, το μαθαίνουμε να το χρησιμοποιεί σωστά. Του δείχνουμε πώς τοποθετεί την επιφάνεια κοπής, και πώς πιάνει το μαχαίρι έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει να κοπεί.

Ανακάτεμα υλικών

Πολλές φορές για μια παρασκευή χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μείγμα. Του μαθαίνουμε πώς να πιάνει το μπολ και το εργαλείο ανάδευσης χωρίς να κινδυνεύει να χυθεί το μείγμα.

Διάβασμα και κατανόηση συνταγών

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν από νωρίς να καταλαβαίνουν τι διαβαζουν σε μια συνταγή. Να μπορούν να αναγνωρίσουν τα υλικά και τη σειρά της διαδικασίας μαγειρέματος.

Μέτρημα και ζύγισμα υλικών

Βρασμός και μαγείρεμα

Τους δίνουμε την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορεί να γίνει ο βρασμός ενός φαγητού. Το βράσιμο των μακαρονιών είναι το καλύτερο παράδειγμα. Τους δειχνουμε βήμα βήμα τη διαδιακασία. Τους μαθαίνουμε τους τρόπους μαγειρέματος στην κουζίνα, δηλαδή το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Τους μαθαίνουμε τι πρέπει να αποφεύγουν για να μην υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού.

Ψήσιμο

Ανάλογα τους δείχνουμε πώς δουλεύει ο φούρνος και πώς τοποθετείται το φαγητό μέσα σε αυτόν.

Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά και σιγά σιγά να τα καταφέρουν μόνοι τους!

 

https://www.argiro.gr/2023/01/mageiriki-gia-paidia-7-tropoi-gia-na-agapisoun-me-asfaleia-ta-paidia-ti-mageiriki/