Πώς να αποθηκεύσω χυμό πορτοκαλιού

Απορίες για την συντήρηση του χυμού πορτοκαλιού

Για να απολαύσεις το χυμό πορτοκαλιού, έχει μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή, συντήρηση και αποθήκευσή τους.

Μπορεί ο χυμός πορτοκαλιού να χαλάσει; Για πόσο διάστημα διατηρείται φρέσκος; Πώς μπορώ να τον αποθηκεύσω; Αυτές είναι κάποιες εύλογες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τον απολαυστικό φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ότι το χυμό πορτοκάλι πρέπει να τον πίνεις με τον που τον στύψεις γιατί χάνει τις βιταμίνες του. Και ναι, πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο αφού είναι αποδεκτό ότι καλό είναι να καταναλώνεται μισή ώρα από το στύψιμό του προκειμένου να χαρίσει στον ανθρώπινο οργανισμό όλα του τα θρεπτικά συστατικά χωρίς αυτά να έχουν αλλοιωθεί.

Όμως πολλές φορές δεν είναι εύκολο η κατανάλωσή του να γίνει αμέσως μετά το στύψιμο. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα, τη γεύση και τις θρεπτικές ουσίες του χυμού πορτοκαλιού μετά το στύψιμο;

Χαλάει ο χυμός πορτοκαλιού;

Ο χυμός πορτοκαλιού εννοείται ότι χάνει τη φρεσκάδα του με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χαλάσει και να ξινίσει αν δεν αποθηκευτεί σωστά. Ο φρέσκος σπιτικός χυμός πορτοκαλιού είναι νόστιμος και έχει μοναδική γεύση και θρεπτική αξία, αλλά δεν διατηρεί για πολύ αυτές του τις ιδιότητες. Ο δε παστεριωμένος χυμός πορτοκαλιού, συντηρείται για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο. Αυτοί του εμπορίου έχουν συνήθως κάποια συντηρητικά και κάποιες άλλες ουσίες που μπορεί να μακραίνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Πώς θα καταλάβω αν έχει χαλάσει ο χυμός πορτοκαλιού

Με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα ενός χυμού υποβαθμίζεται. Συνήθως όταν αρχίζει να αλλάζει η μυρωδιά του και να γίνεται πιο όξινη όπως και η γεύση του. Όταν ξινίσει ένας χυμός δεν τον καταναλώνουμε για κανένα λόγο. Άλλο ένα δείγμα ότι ο χυμός χάλασε είναι το χρώμα του. Επίσης δεν τον καταναλώνουμε αν υπάρχει δείγμα ότι παράγονται αέρια, αν δηλαδή παρατηρήσουμε κάποιο φουσκωμένο δοχείο, είναι σημάδι ότι έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί.

Γιατί χαλάει εύκολα ο χυμός πορτοκαλιού;

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και καροτενοειδή. Αυτές οι ενώσεις υπόκεινται σε οξειδωτικές αλλαγές είτε μέσω αερόβιας είτε αναερόβιας αποικοδόμησης.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω το χυμό πορτοκαλιού και να παρατείνω τη φρεσκάδα του;

Το οξυγόνο του αέρα είναι αυτό που φαίνεται ότι είναι υπεύθυνο για τη γρήγορη απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Αποθηκεύοντας το χυμό πορτοκάλι σε γεμάτο και κλεισμένο καλά δοχείο φαίνεται ότι επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των θρεπτικών στοιχείων.

Η θερμοκρασία αποθήκευσης επίσης είναι και αυτή κύριος παράγοντας που παίζει ρόλο στη διάρκεια ζωής του χυμού πορτοκαλιού. Σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να διατηρηθεί για 1 ημέρα. Στη συντήρηση του ψυγείου για 6 μέρες.  Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για 20 μέρες αναλλοίωτος ενώ μέχρι τους 3 μήνες συντηρείται ικανοποιητικά, χάνοντας ωστόσο αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά. Βέβαια οι αναλογίες αυτές αλλάζουν τους θερινούς μήνες. Καλό είναι να μην καταναλώνετε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος για περισσότερο από 2 ώρες.

Η αλήθεια είναι ότι οι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής τους για αρκετούς μήνες. Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα από τη συντήρηση χυμών στην κατάψυξη αλλά τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα.

Ναι μεν η κατάψυξη κρατά τους χυμούς ασφαλείς για αρκετά μεγάλο χρόνο, αλλά η ποιότητά τους αρχίζει να μειώνεται μετά από λίγους μήνες. Οι βιταμίνες υποβαθμίζονται και συγκεκριμένα μπορεί να χάσουν το 20 έως 50% της βιταμίνης C, μετά από έναν χρόνο. Για να κρατήσετε την ποιότητα σε υψηλότερα επίπεδα, συσκευάστε τους χυμούς σε αεροστεγείς χοντρές πλαστικές σακούλες ή σε κουτιά καταψύκτη και καταναλώστε τους το πολύ μέσα σε τρεις μήνες.

Φτιάξε πεντανόστιμα γλυκά και φαγητά που χρειάζονται χυμό πορτοκαλιού, όπως πορτοκαλόπιτα  ή χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες.

https://www.argiro.gr/2023/02/pos-na-apothikefso-chymo-portokaliou/