5 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσουμε τα καμένα τηγάνια

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην κουζίνα ερχόμαστε αντιμέτωποι με…μικροατυχίες. Μία από αυτές είναι τα καμένα τηγάνια. Οι τροφές δηλαδή και τα λίπη που κατά το τηγάνισμα κολλάνε στον πάτο του τηγανιού και μας προκαλούν…πονοκέφαλο, όχι άδικα αφού σχηματίζεται μια μαύρη και σκληρή κρούστα που δύσκολα καθαρίζεται!

Στην περίπτωση που θα σας ξανατύχει κάτι τέτοιο, κρατήστε σημειώσεις, γιατί εδώ θα βρείτε όχι έναν αλλά 5 διαφορετικούς τρόπους για να καθαρίσετε αυτούς τους δύσκολους λεκέδες και να γίνουν τα τηγάνια σας πιο αστραφτερά και από καινούρια.

Να θυμάστε όμως ότι αυτές οι καθαριστικές μέθοδοι για να καθαρίσει το καμένο σας τηγάνι ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι το εσωτερικό του τηγανιού σας είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Σε περίπτωση που το τηγάνι σας έχει κάποια αντικολλητική επίστρωση στο εσωτερικό του, μην ακολουθήσετε τις παρακάτω μεθόδους καθώς μπορεί να το χαράξετε.

Μαγειρική σόδα και ξύδι

Με απλά καθημερινά υλικά που βρίσκονται στο ντουλάπι μας μπορούμε να καθαρίσουμε τα καμένα τηγάνια μας.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να μουλιάσουμε το βρώμικο τηγάνι πριν το καθάρισμα για 20 λεπτά σε καυτό νερό. Στη συνέχεια και αφού αδειάσουμε το τηγάνι από το νερό που το μουλιάσαμε,  προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι ξύδι. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε και πάλι να μουλιάσει το τηγάνι μας για 15 λεπτά. Πλένουμε με ένα σφουγγάρι και ξεπλένουμε με νερό. Αν είναι πολύ επίμονοι οι λεκέδες χρησιμοποιούμε για να φύγουν τα τελευταία υπολείμματα σύρμα κουζίνας.

Κομμένο λεμόνι

Ένας εξαιρετικός και φυσικός τρόπος καθαρισμού με φυτικά συστατικά, χωρίς σκληρά χημικά.

Αρχικά μουλιάζουμε σε καυτό νερό το τηγάνι μας για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε 2-3 λεμόνια και τα τακτοποιούμε μέσα στο τηγάνι μας. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και γεμίζουμε με αρκετό νερό ώστε να καλύπτονται ελάχιστα τα λεμόνια. Αφήνουμε το νερό με τα λεμόνια να βράσει για 10 λεπτά και μετά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Πετάμε τα λεμόνια, στραγγίζουμε το νερό, ξεπλένουμε με καθαρό νερό και με ένα σφουγγάρι αφαιρούμε τα καμένα υπολείμματα. Τελειώνουμε το καθάρισμα με πλύσιμο με απορρυπαντικό πιάτων και σκληρό σφουγγάρι.

Αλουμινόχαρτο και μαγειρική σόδα

Το αλουμινόχαρτο υπάρχει πάντα στο ντουλάπι μας και μπορεί να μας βοηθήσει σε συνδυασμό με τη σόδα να καθαρίσουμε και τα καμένα τηγάνια μας.

Αφού μουλιάσουμε σε ζεστό νερό το καμένο μας τηγάνι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε και ελάχιστο ζεστό νερό για να σχηματιστεί μια πάστα μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το τσαλακώνουμε και το χρησιμοποιούμε σα σφουγγάρι τρίβοντας την εσωτερική επιφάνεια του τηγανιού. Συνεχίζουμε το τρίψιμο μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα καμένα υπολείμματα και στη συνέχεια ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός.

Χοντρό αλάτι

Το αλάτι μπορεί να καθαρίσει και το καμένο σας τηγάνι!

Αφού μουλιάσετε το τηγάνι σας σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, πασπαλίζετε με αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό. Στη συνέχεια με ένα βρεγμένο σφουγγάρι αρχίζετε το τρίψιμο. Το αλάτι δρα σαν πίλινγκ και βοηθάει τα καμένα λίπη να απομακρυνθούν ευκολότερα. Αν οι λεκέδες επιμένουν, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Ξεπλένετε και έτοιμο.

Ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων

Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν σήμερα πλυντήριο πιάτων και σίγουρα θα βρίσκεται στο ντουλάπι σας ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων.

Αφού μουλιάσουμε και πάλι στο τηγάνι μας σε ζεστό νερό, ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Στη συνέχεια πιάνουμε μια ταμπλέτα πλυντηρίου και τρίβουμε το εσωτερικό του τηγανιού. Προσοχή η ταμπλέτα πλυντηρίου πρέπει να είναι από τις τετράγωνες με τη μία πλευρά άσπρη και την άλλη πλευρά μπλε (ή όλη ένα χρώμα) και όχι από αυτές που έχουν μέσα κάποιο υγρό. Τρίβουμε μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα καμένα υπολείμματα και στη συνέχεια ξεπλένουμε με ζεστό νερό.

Δείτε ακόμα πώς να καθαρίσετε το φούρνο με λεμόνι:

https://www.argiro.gr/2023/03/5-efkoloi-tropoi-gia-na-katharisoume-ta-kamena-tigania/