Πίσω

Η νέα τάση της ενσυνείδητης διατροφής

Η σημασία της ενσυνείδησης

Η ενσυνείδητη διατροφή εμπίπτει στο μεγαλύτερο φάσμα της ενσυνειδητότητας. Η ενσυνειδητότητα, ή αλλιώς mindfulness είναι ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής όπου οι αισθήσεις του σώματος, τα συναισθήματα και οι σκέψεις του ατόμου είναι αυτά που καθοδηγούν την καθημερινότητα. Στόχος της μεθόδου αυτής είναι το άτομο να αντιμετωπίζει την κάθε στιγμή που βιώνει με θετικά συναισθήματα, καλοσύνη, συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;

Μέρος αυτής της φιλοσοφίας αντιμετώπισης της ζωής αποτελεί και η ενσυνείδητη διατροφή. Δεν πρόκειται για κάποιο διατροφικό πρόγραμμα αλλά για στάση ζωής. Στην πραγματικότητα είναι η καλλιέργεια και η εκπαίδευση του ατόμου να αποκτήσει μια άλλη σχέση με το φαγητό. Μια εντελώς διαφορετική αντίληψη που δημιουργεί μια όμορφη σχέση με την τροφή και το σώμα. Πρόκειται για μια σχέση σεβασμού και βαθιάς σύνδεσης που χτίζει κανείς με το σώμα του ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται ένας τρόπος σκέψης που οδηγεί σε επιλογές, όχι απλά για να ικανοποιηθεί η πείνα αλλά για να τραφεί ο οργανισμός.

Τα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής είναι ότι αφενός μπορεί να ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή και αφετέρου δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να εισάγει στην ημέρα του μικρές στιγμές ενσυνείδησης, σύνδεσης και παρατήρησης των αναγκών του.

3 τρόποι για να ακολουθήσετε ενσυνείδητη διατροφή

1. Φροντίστε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για το φαγητό σας

Κάθε φορά που τρώτε κάτι ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σνακ, να εστιάζετε σε αυτό που κάνετε και να θυμάστε ότι η ώρα που τρώτε, είναι η ώρα του φαγητού. Καθήστε σε ένα τραπέζι ή διαμορφώστε λίγο τον χώρο σας αν είστε στη δουλειά ή μετακινηθείτε σε κατάλληλο χώρο. Σταματήστε οτιδήποτε άλλο κάνετε και αφιερώστε τα επόμενα λεπτά μόνο στο φαγητό. Οποιοσδήποτε άλλος περισπασμός όπως το κινητό, η τηλεόραση ή ψιλοκουβεντούλα αποτελεί αρνητική επιρροή.

Αντιμετωπίστε με την απαραίτητη συγκέντρωση και ευγνωμοσύνη τη διαδικασία του φαγητού. Φανταστείτε τη σαν μία τελετουργία φροντίδας, απέναντι στον εαυτό σας και βάλτε στόχο να απολαύσετε το φαγητό σας. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση της ώρας του φαγητού από μόνη της θα σας οδηγήσει στο να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές που θα προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό σας.

2. Συγκεντρωθείτε κατά τη διαδικασία του φαγητού

Εστιάστε στην κάθε μπουκιά και μασήστε προσεκτικά την τροφή σας. Νιώστε και γευτείτε την αίσθηση που προσφέρει το φαγητό όταν αυτό γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας. Τελειοποιώντας αυτή την τακτική, σταδιακά θα παρατηρήσετε εκπληκτικά νέα πράγματα. Θα ανακαλύψετε ότι κάποιες τροφές προκαλούν ευχάριστη αίσθηση και άλλες όχι. Θα παρατηρήστε ότι η συναισθηματική σας κατάσταση επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνετε. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αρχίσετε να καταλαβαίνετε το σώμα σας και ανάλογα με τα μηνύματα που λαμβάνετε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σας εξυπηρετεί και να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και γεμάτοι ενέργεια.

3. Αφιερώστε χρόνο στο να γνωρίσετε και ετοιμάσετε την τροφή σας

Πάρτε στα χέρια σας την προετοιμασία του φαγητού σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο την πρώτη ύλη όσο και τη διαδικασία παρασκευής μιας τροφής που θα καταναλώσετε. Η εμπειρία του μαγειρέματος, οι μυρωδιές, οι υφές και όλη η διαδικασία μαγειρέματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρακτικής της ενσυνείδητη διατροφής.

Κάνοντας ένα επιπλέον βήμα αν σας το επιτρέπει ο τρόπος ζωής σας θα μπορούσατε να παράγετε κάποια τρόφιμα. Τα μυρωδικά ή κάποια λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε ένα μπαλκόνι. Μόνο και μόνο η διαδικασία του να μεγαλώσετε και να περιποιηθείτε εσείς κάτι το οποίο θα καταναλώσετε, θα αναπτύξει την διατροφική σας επίγνωση.

Διαβάστε ακόμα τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας κατά των ιώσεων:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται