ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μελάτο αυγό ή σφιχτό αυγό

μελατο αυγο​ - σφιχτο αυγο

Αυγό μελάτο

Για να πετύχεις μελάτα αυγά, πρέπει να είναι ολόφρεσκα, ειδικά αν σου αρέσουν λίγο βρασμένα, με υγρό κρόκο και τρεμουλιαστό ασπράδι.

Τοποθέτησε το αυγό, το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε νερό που να το καλύπτει πλήρως και να έχει την ίδια θερμοκρασία. Βάλε το μπρίκι στη φωτιά. Για να μην παραβράσει, μόλις είναι έτοιμο, βγάλ’ το από το ζεστό νερό και βύθισέ το αμέσως σε κρύο νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός στο εσωτερικό του.

Αν προτιμάς μελάτο αυγό στο πρωινό σου, ο ιδανικός χρόνος βρασμού είναι από 2½ έως 5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλεις τον κρόκο και πόσο σταθερό το ασπράδι. Τα ιδανικά μελάτα αυγά χρειάζονται το πολύ 5 λεπτά βράσιμο. Είναι ιδανικά για να βουτήξεις ψωμί, ειδικά αν αγαπάς τον μελάτο κρόκο. Αυτός ο χρόνος βρασμού έχει ως αποτέλεσμα ελαφρώς υγρό κρόκο και ασπράδι που έχει “σετάρει”: είναι σταθερό, καθόλου υγρό, αλλά όχι σφιχτό.

Σε αυτό το σημείο μπορείς να καθαρίσεις το αυγό από το τσόφλι χωρίς να διαλυθεί, αφού έχει σταθεροποιηθεί τόσο όσο χρειάζεται. Παρότι ο κρόκος είναι μελάτος, μπορείς να το πιάσεις και να το καθαρίσεις, αρκεί αμέσως μετά το βράσιμο να το βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Εντελώς μελάτο 
Σε 2 λεπτά βρασμού, το ασπράδι έχει μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται ελαφρώς, ενώ ο κρόκος παραμένει εντελώς υγρός και ρευστός..

Πώς να πετύχεις τέλεια σφιχτά αυγά

Για να πετύχουν τέλεια τα σφιχτά αυγά, καλό είναι να χρησιμοποιούνται αυγά τουλάχιστον 3 ημερών. Όταν το αυγό είναι εντελώς φρέσκο, έχει χαμηλό pH, με αποτέλεσμα το ασπράδι να κολλάει στο τσόφλι και να δυσκολεύει το καθάρισμα. Για το σωστό βράσιμο, το ασπράδι πρέπει να έχει σφίξει χωρίς να έχει στεγνώσει, ενώ ο κρόκος πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί, διατηρώντας μια κρεμώδη αλλά σφιχτή υφή.

Μετρήστε το χρόνο στο βράσιμο αυγού. Τα λεπτά στο βράσιμο έχουν μεγάλη σημασία. Αρχίζετε να μετράτε χρόνο, μόλις δείτε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό. Αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω οι χρόνοι βρασίματος που αφορούν μέτρια αυγά. Για μικρότερα, αφαιρέστε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Για μεγαλύτερα, προσθέστε περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Για όσους αγαπούν τα σφιχτά αυγά, στα 7 λεπτά ο κρόκος έχεις πλέον «σετάρει» όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν τρέχει δηλαδή αλλά συνεχίζει να είναι μαλακός με σχετική υγρασία. Πρόκειται δηλαδή για σφιχτά, αλλά όχι στεγνά.

Στα 8-10 λεπτά βρασμού Ο κρόκος γίνεται πιο σφιχτός, αλλά εξακολουθεί να έχει μια μαλακή, κοψίσιμη υφή, χωρίς να διαλύεται.

Στα 11-12 λεπτά βράσιμο έχει σαν αποτέλεσμα απόλυτα σφιχτά αυγά, με σταθερό κρόκο. Ιδανικά για γεμίσεις ή σαλάτες αυγού. Ο κρόκος είναι πλήρως σφιγμένος αλλά δεν στεγνώνει υπερβολικά.

Σχεδόν σφιχτό 
Σε 6 λεπτά το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος.

Δεν συνιστάται το βράσιμο πέραν των 12 λεπτών, καθώς ο κρόκος αρχίζει να αφυδατώνεται, το αυγό γίνεται στεγνό και διαλύεται όταν το κόβεις.

Απόρρητο