Πίσω

Αυγό μελάτο ή αυγό σφικτό;

Αυγο μελατο η αυγο σφικτο;

Αυγό μελάτο ή αυγό σφιχτό;

Για να πετυχεις μελάτα αυγά, πρέπει να είναι ολόφρεσκα ειδικά αν σου αρέσουν λίγο βρασμένα με υγρό κρόκο και τρεμουλιαστό ασπράδι που έχει σετάρει ελαφρά.

Τα αυγά σφιχτά αν θέλεις να γίνουν τέλεια πρέπει να είναι 3 ημερών και πάνω. Γιατί όσο είναι ολόφρεσκο το αυγό έχει χαμηλό PH και το κάνει να κολλάει πάνω στο τσόφλι.

Στο σωστό σφιχτό αυγό πρέπει το ασπράδι να έχει σφίξει χωρίς να έχει στεγνώσει πλήρως και ο κρόκος να έχει σταθεροποιηθεί κρατώντας όμως κρεμώδη υφή αλλά να είναι και σφιχτό ταυτόχρονα.

Αυγό μελάτο

Τοποθετείτε το αυγό το οποίο έχει θερμοκρασία δωματίου, σε νερό που να καλύπτει πλήρως το αυγό, ίδιας θερμοκρασίας, μέσα στο μπρίκι, και βάλτε το στη φωτιά.

Για να μην σας παραβράσει, με το που είναι έτοιμο, το βγάζετε από το ζεστό νερό και το βουτάτε σε κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο του αυγού και στο εσωτερικό του.

Αν προτιμάς στο πρωινό σου μελάτο αυγό ο ιδανικός χρόνος βρασμού, είναι από 2-1/2 έως 5’ ανάλογα πόσο μελάτο θέλεις τον κρόκο και πόσο σταθερό θέλεις το ασπράδι. Τα ιδανικά αυγά μελατα χρειάζονται το πολύ μέχρι τα 5’ λεπτά βρασμού.
Είναι ιδανικό για να βουτήξεις ψωμί για όσους αγαπούν μελάτο κρόκο.
 Αυτός ο χρόνος βρασμού αυγού έχει σαν αποτέλεσμα, πάλι αυγό μελάτο όμως με ελαφρώς υγρό κρόκο και ασπράδι σεταρισμένο, που είναι σταθερό μεν, καθόλου υγρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σφίξει.
Σε αυτό τον χρόνο βρασμού μπορείς να καθαρίσεις ολόκληρο το μελάτο αυγό από το τσόφλι χωρίς να διαλυθεί αφού έχει σταθεροποιηθεί τόσο όσο χρειάζεται. Σε αυτό το στάδιο βρασμού ,ενώ ο κρόκος είναι μελάτος μπορείς να το πιάσεις και να το καθαρίσεις. Αρκεί αμέσως μετά το βράσιμο να το βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Εντελώς μελάτο αυγό

Σε 2 λεπτά μόλις που έχει αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το ασπράδι και ο κρόκος διατηρείται υγρός και μελάτος.

Μελάτο αυγό

Σε 4 λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν σφίξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός και μελάτος.

Αυγο σφικτο

Μετρήστε το χρόνο στο βράσιμο. Τα λεπτά στο βράσιμο έχουν μεγάλη σημασία. Οι παρακάτω χρόνοι αναφέρονται σε καθαρό χρόνο για το βράσιμο των αυγών, αρχίζετε δηλαδή να μετράτε χρόνο, μόλις δείτε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό. Αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω ο χρόνος βρασίματος του αυγού.

Για όσους αγαπούν τα σφιχτά αυγά και είναι πολλοί ,στα 7’ ο κρόκος έχεις πλέον «σετάρει» όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν τρέχει δηλαδή αλλά συνεχίζει να είναι μαλακός με σχετική υγρασία.Πρόκειται δηλαδή για σφιχτά αυγά,αλλά όχι στεγνά.
Οι χρόνοι που σας δίνω αφορούν μέτρια σε μέγεθος αυγά. . Για μικρότερα θα υπολογίσετε 30’’ λιγότερο και για μεγάλα αυγά 30’’ περισσότερο χρόνο στο βράσιμο.
Στα 8-10’ βρασμού γινεται πιο σφιχτό ,αλλά όχι στεγνό. Δεν διαλύεται δηλ. αν θέλεις να το κόψεις.
11-12’ βράσιμο έχει σαν αποτέλεσμα σφιχτά αυγά ιδανικά για γεμίσεις πχ ρολό κιμά, πίτες κλπ.
Δεν σας συστήνω να βράζετε για παραπάνω χρόνο γιατί αφυδατώνονται, στεγνώνουν πολύ και διαλύονται όταν τα κόβεις.

 

Σχεδόν σφιχτο αυγο

Σε 6 λεπτά το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος

Σφιχτα αυγα

Σε 8 λεπτά το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος έχει πήξει.

Πολύ σφιχτό αυγό

Σε 10 λεπτά και ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει εντελώς και είναι σφιχτά

Τέλος, απολαύστε τα βραστά αυγά σας, ακριβώς όπως σας αρέσει & μάθετε πώς να συντηρείτε σωστά τα βραστά αυγά:

Αυγο μελατο η αυγα σφικτα;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται