Πίσω

Ποιο λάδι είναι καλύτερο για τηγάνισμα

Συνήθως επιλέγουμε σπορέλαια λόγω χαμηλότερης τιμής ή γιατί αρκετές φορές δεν έχουν την έντονη γεύση του ελαιόλαδου. Επιστημονικά τα σπορέλαια, όπως για παράδειγμα το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, έχουν  υψηλότερο σημείο καπνού σε σχέση με το παρθένο ελαιόλαδο και συνεπώς αντέχουν σε παρατεταμένη διάρκεια τηγανίσματος. Όλες οι λιπαρές ουσίες, κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, υπόκεινται σε αλλοιώσεις θερμοξειδωτικής φύσεως, που είναι κατά περίπτωση ήπιες ή σοβαρές, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η κάθε λιπαρή ουσία.

Το τηγάνισμα όμως με ελαιόλαδο δίνει πιο τραγανά τηγανιτά έναντι των άλλων λιπαρών ουσιών καθώς δίνει κρούστα λεπτότερη και περισσότερο τραγανή, με συνέπεια να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στην αναλογία μονοακόρεστων σε σχέση με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα μόριά του. Δηλαδή όσο περισσότερα μονοακόρεστα έχει ένα λάδι και όσο λιγότερα πολυακόρεστα, τόσο πιο τραγανό αποτέλεσμα δίνει στο τηγάνισμα.

Συμπέρασμα

Τρόφιμα που τηγανίζονται με ελαιόλαδο, αποκτούν την υψηλή τους γευστικότητα με κατανάλωση μικρής ποσότητας ελαίου, σε σύγκριση με τα σπορέλαια. Τέλος, στο τηγάνισμα με ελαιόλαδο απαιτείται λιγότερο έλαιο αναλογικά από ότι στα σπορέλαια, διότι δεν διαποτίζει το τρόφιμο στο σύνολό του. Επιπλέον, όση ποσότητα ελαιόλαδου μείνει, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί γιατί δεν οξειδώνεται και δεν αλλοιώνεται εύκολα. Οπότε η σχέση: ποιότητα τηγανιτών τροφίμων / τιμή ελαιόλαδου, είναι περισσότερο οικονομική.

Πώς να μη πετάγεται στο τηγάνισμα;

Πρώτο και κυριότερο θα πρέπει ό,τι βάζετε για τηγάνισμα να το έχετε προηγουμένως στραγγίσει και στην ανάγκη σκουπίσει καλά. Επίσης τα τρόφιμα που θα τηγανίσετε πρέπει προηγουμένως να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεύτερον, υπάρχουν στο εμπόριο κάποιες σίτες, που τοποθετούνται πάνω στο σκεύος την ώρα του τηγανίσματος και αποτρέπουν τις καυτές πιτσιλιές λαδιού να ταξιδεύουν στην κουζίνα σας.

Τρίτο, μπορείτε να προσθέστε μία πρέζα αλατιού στο τηγάνι σας μαζί με το λάδι. Το αλάτι θα αποτρέψει το λάδι από το πολύ πιτσίλισμα.

Και τέταρτο, οτιδήποτε ρίχνετε σε ένα καυτό λάδι για τηγάνισμα, πρέπει να το ρίχνετε όσο πιο κοντά στο τηγάνι μπορείτε. Με τον τρόπο αυτό δεν πετάγεται το καυτό λάδι.

Τέλος να θυμάστε ότι το τηγάνισμα θέλει προσοχή, πρέπει να είστε συνεχώς πάνω, γιατί αν αφήσετε το λάδι ξεχασμένο μέσα στο τηγάνι, να κάψει πάρα πολύ, αυτό θα πάρει φωτιά.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται