Πίσω

Τα θαλασσινά στην διατροφή μας

Τα θαλασσινά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων που στην Ελλάδα συνδέονται στενά με την περίοδο της νηστείας.

Οι πολλές συνταγές με θαλασσινά, τα καθιστούν αρκετά καλή επιλογή όσον αφορά το μαγείρεμα, καθώς δίνουν πολλές επιλογές. Μπορεί κανείς, μάλιστα, να βρει συνταγή με ανάμεικτα θαλασσινά. Υπάρχει άλλωστε μείγμα θαλασσινών για γρήγορες συνταγές που θα σου λύσουν τα χέρια. Μέσα από τις πολλές συνταγές, προσδίδουν σε μικρούς και μεγάλους όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Διαφήμιση

Τα οφέλη στην υγεία

Είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Παράλληλα έχουν χαμηλές θερμίδες, ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως είναι ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, καθώς επίσης και σε βιταμίνες Β12 και Β6.

Είναι επίσης σημαντική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τα θαλασσινά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σαφώς, βοηθούν και στην καλή λειτουργία των ματιών, δρώντας ευεργετικά στα οπτικά νεύρα. Αξίζει να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, θα ήταν καλύτερα να προσλαμβάνονται μέσα από μια διατροφή πλούσια σε θαλασσινά.

Διαφήμιση

Χρήση στην κουζίνα

Οι συνταγές με θαλασσινά είναι πραγματικά αμέτρητες. Κάθε συνταγή και ένας πειρασμός. Τηγανιτά, στο φούρνο ή σε ριζότο είναι λίγες από τις συνταγές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Για συνταγή με ανάμεικτα θαλασσινά μπορεί κανείς να δοκιμάσει την γνωστή σε όλους paella, ένα παραδοσιακό ισπανικό φαγητό. Με ανάμεικτα θαλασσινά σε διάφορες συνταγές μπορούμε να πετύχουμε μια πιο ιδιαίτερη γεύση, καθώς ένα μείγμα θαλασσινών, έχει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Σαφώς πολλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε δροσερές δημιουργίες, όπως επίσης και με ζυμαρικά. Άλλωστε ζυμαρικά με θαλασσινά αποτελεί μια κλασική καλοκαιρινή συνταγή. Βλέπει λοιπόν κανείς πως οι συνταγές με θαλασσινά δίνουν ένα μεγάλο εύρος αξιοποίησης αυτής της πρώτης ύλης. Μην ξεχνάμε βέβαια πως όλες αυτές οι συνταγές συνδέονται στην Ελλάδα και με την περίοδο της νηστείας. 

Τέλος, να αναφερθεί ότι χρήζει προσοχής η κατανάλωση τους, καθώς πολλοί είναι αυτοί που είναι αλλεργικοί.

Δείτε ακόμα σαλάτες με θαλασσινά εδώ:

Διαφήμιση

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με θαλασσινά;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται