Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου ξεκίνησε σαν μια ιδέα το 1996 για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Παρέμβασης Μεσοτόπου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια ώστε η ιδέα αυτή να ριζώσει στο Μεσότοπο Λέσβου. Τον Δεκέμβριο του 1998 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός, μέσα από την συνεργασία της Κοινωνικής παρέμβασης Μεσοτόπου, εικοσιπέντε γυναικών και της Γεωργικής υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. 

Με πολύ μεράκι και όρεξη για δημιουργία τα μέλη ρίχτηκαν στην δουλειά. Ως αντικείμενο εργασίας επιλέχθηκε η παρασκευή γλυκών κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδων, λικέρ, χειροποίητων ζυμαρικών και άλλων εδεσμάτων. Από την αρχή προσπαθήσαμε τα προϊόντα μας να έχουν τη δική τους ταυτότητα και δουλέψαμε με σεβασμό και συνέπεια, πάνω σε παραδοσιακές συνταγές – χωρίς προσθήκη συντηρητικών.

Υιοθετήσαμε την εγγύηση επιστροφής προϊόντων, προσφέροντας στην αγορά αξιόπιστα προϊόντα, με άρωμα και γεύση Μεσοτόπου. Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι η αγορά είναι πολύ μεγάλη και εστιάσαμε την προσοχή στον τόπο μας και ειδικά στο χωριό μας.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι φέραμε κόσμο στο Μεσότοπο από την Μυτιλήνη, την Γέρα και άλλες μακρινές περιοχές του νησιού που αναζητούσαν τα προϊόντα μας.

Σήμερα αξιοποιώντας τους καρπούς της Λεσβιακής γης, στα καινούργια και πιστοποιημένα εργαστήριά μας, ζωντανεύουμε ξανά ξεχασμένες γεύσεις, αξιοποιώντας σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογίες. Τους δίνουμε αξία και σας τις προσφέρουμε, ξυπνώντας στην μνήμη σας μυρωδιές από μία εποχή παλιά και ξεχασμένη, βγαλμένη από τις ιστορίες των γιαγιάδων μας. Από τα πιο διάσημα γλυκά μας, μέχρι τα πιο νόστιμα ζυμαρικά, οι γεύσεις του  Μεσοτόπου δεν μπορούν παρά να σας μαγέψουν.

Στην νοτιοδυτική μεριά της Λέσβου, ανάμεσα στα βουνά του Πέζλα και του Εξύμνου, βρίσκεται από αρχαίων χρόνων, ο Μεσότοπος. Σε μία περιοχή ηφαιστειογενή, με πολλά εποχιακά ποτάμια και έντονες καιρικές αλλαγές, η φύση που περιτριγυρίζει το χωριό χαίρει μιας πολύ ιδιαίτερης και άγριας ομορφιάς. Έτσι και τα προϊόντα του τόπου ετούτου, είναι έντονης και μοναδικής γεύσης, αναγνωρισμένης σε όλο το νησί.

Ο Συνεταιρισμός μας δεν θα μπορούσε να λείπει από την κοινωνική ζωή των κατοίκων, όχι μόνο του Μεσοτόπου, αλλά και όλης της Λέσβου. Στα εργαστήριά  μας παρασκευάζουμε κάθε είδους εδέσματα παραδοσιακής κουζίνας, για κάθε περίσταση σε όλο το νησί. Από το μπουφέ της δεξίωσης, μέχρι την γαμήλια τούρτα και το τραπέζι του γάμου, οι Γυναίκες του Μεσοτόπου συνοδεύουν τις κοινωνικές σας εμπειρίες με μοναδικές γεύσεις. 

Στην ιστορία του Συνεταιρισμού, ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και ο πολυχώρος μας, το σημείο ένωσης πολλών χρόνων προσπάθειας, αλλά και μιας υπόσχεσης για τον μέλλον των γυναικών του τόπου. Στο κτίριο του Συνεταιρισμού βρίσκονται τα εργαστήρια παρασκευής και συσκευασίας των προϊόντων, το κατάστημά μας, γραφεία, ένας ξενώνας και χώρος εκδηλώσεων. Επάνω στον επαρχιακό δρόμο Άγρας – Ερεσού, μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση για να δείτε τι καινούργιο έχει να σας φιλέψει το χωριό μας!

Ευχαριστούμε τις γυναίκες από τον Γυναικείο Συνεταιριμό Μεσότοπου Λέσβου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Συνεταιρισμό στο τηλέφωνο: 2253096390

Ανακαλύψτε τη Λέσβο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με παγκόσμια φήμη.

https://www.argiro.gr/2023/05/agrotouristikos-synetairismos-gynaikon-mesotopou/