Πίσω

Διαλειμματική νηστεία

Παρόλο που η διαλειμματική νηστεία τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστή, δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη. Η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί μια αρχαία παράδοση, που ασκείται από πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες εδώ και αιώνες. Πολλές είναι οι θρησκείες που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν μορφές νηστείας ως μέρος της θρησκευτικής λατρείας. Τέτοια παραδείγματα είναι η δικιά μας Σαρακοστή, το Ραμαζάνι στον Μουσουλμανισμό, το Γιομ Κιπούρ στον Ιουδαϊσμό κ.ά.

Η Διαλειμματική νηστεία είναι αναμφισβήτητα η πιο πολυσυζητημένη δίαιτα των ημερών. Τι όμως περιλαμβάνει? Είναι όντως αποτελεσματική? Ή μήπως μιλάμε για ένα ακόμα διατροφικό trend;

Η διαλειμματική νηστεία δεν περιλαμβάνει περιόδους νηστείας που εναλλάσσονται με περιόδους που καταναλώνουμε ελεύθερα φαγητό. Δεν προσδιορίζει δηλαδή τι πρέπει να τρώμε αλλά το πότε.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα. Τα τρία πιο συνηθισμένα είναι:

Η Εναλλασσόμενη νηστεία
Την μια ημέρα καταναλώνετε ελάχιστες (20-30%) θερμίδες, 500-600 kcal, ή μηδενικές, και την επόμενη τρώτε ελεύθερα όπως συνηθίζατε να κάνετε.

Η Δίαιτα 5:2
Καταναλώνετε 500–600 θερμίδες για δύο μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας, και τρώτε κανονικά τις υπόλοιπες 5 ημέρες.

Η Δίαιτα 16:8
Τρώτε ότι συνηθίζατε για 8 ώρες την ημέρα, και τις υπόλοιπες 16 δεν καταναλώνετε φαγητό ή ποτό που να περιέχει θερμίδες.

 

Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δίαιτας μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Όπως να βελτιώσει σημαντικούς δείκτες υγείας, και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, αλλά και να καθυστερήσει την διαδικασία της γήρανσης, ενισχύοντας την μακροζωία.

Επίσης, είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο στην απώλεια βάρους.

Είναι όμως περισσότερο αποτελεσματική από την κλασσική δίαιτα χαμηλών θερμίδων;
Τα σχήματα δεν είναι τουλάχιστον συγκρίσιμα με τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων και οδηγούν σε παρόμοια απώλεια βάρους. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση, η εναλλασσόμενη νηστεία, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, σε σχέση με τις δίαιτες περιορισμού των θερμίδων και με τα υπόλοιπα σχήματα διαλειμματικής νηστείας.

Μπορείτε να την ακολουθήσετε;
Ναι. Μιλήστε με το διαιτολόγο σας ώστε να προσαρμόσει το κατάλληλο μοντέλο στην καθημερινότητα σας!

Να θυμάστε ότι το μοντέλο αυτό σίτισης απευθύνεται κατά βάση σε υγιείς ενήλικες!

Ευχαριστούμε πολύ τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου για τις πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες του.
Ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος και Διδάκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται