Κρόκος Κοζάνης, μια υπερτροφή

Κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν

Ο κρόκος Κοζάνης, ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν, αποτελεί μια υπερτροφή που χαρίζει στο φαγητό μας μοναδική γεύση και άρωμα, καθώς επίσης και ένα χρώμα που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Μιλάμε για ένα μπαχαρικό που καλλιεργείται για περισσότερα από 300 χρόνια στην Κοζάνη. Το χωριό Κρόκος έδωσε το όνομα του σε αυτό το σπουδαίο μπαχαρικό. Προέρχεται από ένα φυτό, του οποίου αξιοποιούνται τα στίγματά του. Για την παραγωγή μισού κιλού αποξηραμένου σαφράν, απαιτούνται περίπου 150.000 άνθη, γεγονός που το καθιστά σημαντικά ακριβό στην ελληνική αγορά. Είναι διαθέσιμο τόσο σε μορφή σκόνης, όσο και σε μορφή στιγμάτων.

Χρήσεις κρόκου Κοζάνης

Στην κουζίνα, το σαφράν σαν μπαχαρικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό ή σε διάφορα ροφήματα, δίνοντας ένα όμορφο κίτρινο χρώμα και τη χαρακτηριστική του γεύση οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πικάντικη. Μάλιστα, τα ροφήματα με κρόκο Κοζάνης φημολογείται ότι έχουν σπουδαία διατροφική αξία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία, ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση του φαγητού μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού. Στις πατάτες, στο ρύζι, σε κρέας, σε σούπες, σε γλυκά, στο τσάι, στο λικέρ. Πραγματικά η χρήσεις του είναι αμέτρητες.

Σε μορφή σκόνης, ο κρόκος διαλύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στο φαγητό. Εάν χρησιμοποιηθούν στίγματα, πρέπει να μουλιάσουν πρώτα σε ένα φλιτζάνι νερό, περίπου 1 ώρα πριν από το μαγείρεμα. Για ροφήματα, είναι καλό να προστίθενται περίπου 10 στίγματα σε κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Ευεργετικές ιδιότητες και Οφέλη

Τα οφέλη της κατανάλωσης κρόκου Κοζάνης είναι πραγματικά πολλά, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά την κατανάλωσή του σε εγχώριο επίπεδο. Περιέχει βιταμίνη Β12, α και β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στις κροκίνες που περιέχονται στο φυτό.

Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση καθώς και καταπραϋντική. Διεγείρει την όρεξη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, και δρα και ως αντιφλεγμονώδης. Επιπλέον, έχει μελετηθεί η ιδιότητά του ως αντικαταθλιπτικό. Τέλος, τονώνει τον εγκέφαλο και αυξάνει την δράση των νευρικών κυττάρων.

Διαβάστε επίσης για τα Superfoods που βρίσκονται στη κουζίνας μας.

https://www.argiro.gr/2023/05/krokos-kozanis-mia-ypertrofi/