Ο κρόκος Κοζάνης, ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν, αποτελεί μια υπερτροφή που χαρίζει στο φαγητό μας μοναδική γεύση και άρωμα, καθώς επίσης και ένα χρώμα που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Μιλάμε για ένα μπαχαρικό που καλλιεργείται για περισσότερα από 300 χρόνια στην Κοζάνη. Το χωριό Κρόκος έδωσε το όνομα του σε αυτό το σπουδαίο μπαχαρικό. Προέρχεται από ένα φυτό, του οποίου αξιοποιούνται τα στίγματά του. Για την παραγωγή μισού κιλού αποξηραμένου σαφράν, απαιτούνται περίπου 150.000 άνθη, γεγονός που το καθιστά σημαντικά ακριβό στην ελληνική αγορά. Είναι διαθέσιμο τόσο σε μορφή σκόνης, όσο και σε μορφή στιγμάτων.