Πίσω

Λέσβος, τόπος εναλλαγών

Η Λέσβος των χρωμάτων και των αντιθέσεων. Ένας καταπράσινος επίγειος παράδεισος, με ήπιο και εύκρατο κλίμα, πλούσιο έδαφος και άφθονα νερά, απέραντους ελαιώνες, δάση από πεύκα, βελανιδιές, καστανιές και σπάνια χλωρίδα. Αλλά και το ιδιαίτερο ηφαιστειακό τοπίο της δυτικής πλευράς με το απολιθωμένο δάσος. Αυτές οι δύο εικόνες συνθέτουν τις υπαίθριες ομορφιές της Λέσβου και δεν χωράει αμφισβήτηση πως θα σας γεννηθεί αμέσως η ανάγκη να τις εξερευνήσετε.

Όλο το νησί της Λέσβου έχει ενταχθεί ως Γεωπάρκο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Στο νησί υπάρχουν τρεις προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000: Κόλπος Γέρας και Όρος Όλυμπος, Υγροβιότοποι Κόλπου Καλλονής και Απολιθωμένο Δάσος – Δυτική Χερσόνησος.

Απολιθωμένο Δάσος

Στα δυτικά, στην περιοχή του Σιγρίου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Εδώ το κλίμα γίνεται ξηρό, ενώ τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά. Παρατηρώντας από κοντά διαπιστώνουμε μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων. Φυτικά απολιθώματα παρατηρούνται ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα. Τα απολιθώματα αυτά συνιστούν το παγκοσμίως φημισμένο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», το οποίο καλύπτει μία έκταση 15.000 εκταρίων. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί γεώτοποι, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα το οποίο απολιθώθηκε επί τόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ο μεγάλος αριθμός ιστάμενων απολιθωμένων κορμών και ριζικών του συστημάτων σε πλήρη ανάπτυξη αποδεικνύει την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους. 

Διαφήμιση
[adrotate banner="46"]

Τοπία και βιοποικιλότητα

Στο κεντρικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο Κόλπος της Καλλονής, ο οποίος καλύπτει μια τεράστια έκταση που περιβάλλεται από πολλούς μικρότερους υγροτόπους. Τα οικοσυστήματα αυτά περιλαμβάνουν αλυκές, ποταμούς, καλαμιώνες, ελαιώνες και πευκοδάση. Συναντώνται επίσης πολλές σπάνιες ορχιδέες.

Στην παράκτια περιοχή του κόλπου υπάρχουν 17 φυσικοί και τεχνητοί υγρότοποι, που φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό πουλιών παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Κάθε άνοιξη η περιοχή πλημμυρίζει με παρατηρητές πουλιών από όλον τον κόσμο. Πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη εντοπίζονται εδώ. Εξήντα έξι είδη αποδημητικών πουλιών έχουν καταγραφεί και εξήντα οκτώ είδη παραμένουν στον υγροβιότοπο σε μόνιμη βάση συμπεριλαμβανομένων των φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber), των αλκυόνων (Alcedo attlis), των πελαργών (Ciconia ciconia), (Ciconia nigra). Στη Λέσβο έχει καταγραφεί μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτών. Εδώ βρίσκουμε βελανιδιές, αγριοφυστικιές, άγριες τριανταφυλλιές, καρυδιές, αμυγδαλιές καθώς και μια τεράστια ποικιλία βοτάνων όπως μέλισσα, μέντα, φασκόμηλο και γλυκάνισο. Ακόμη εδώ μπορεί κανείς να βρει το ροδόδενδρο (Rhododendron luteum), το οποίο δεν φύεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Στα μεγαλύτερα υψόμετρα του Ολύμπου (υψόμετρο 968μ.) καλλιεργούνται ποικιλίες δένδρων τα οποία σπάνια παρουσιάζονται στα ελληνικά νησιά, όπως καστανιές, κερασιές, μηλιές και αχλαδιές. Εκεί ευδοκιμεί το ενδημικό είδος «άλυσσο το λεσβιακό» και άλλα σπάνια είδη φυτών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον ορεινό οικισμό της Αγιάσου και μέσα από τον καστανιώνα της να ακολουθήσετε μια ορεινή διαδρομή με προορισμό το Μεγαλοχώρι, όπου η θέα στο Αιγαίο είναι μαγευτική.

Στο νότιο τμήμα του νησιού στην περιοχή Πλωμαρίου, θα συναντήσετε γραφικά χωριουδάκια, χρυσές αμμουδιές, πλούσια βλάστηση και αγέρωχους βράχους, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε με βάρκα την Παναγιά την Κρυφτή.  

Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τους κρυμμένους φυσικούς θησαυρούς του. Σε πολλά σημεία, τα μονοπάτια διατηρούν την παλιά τους λιθόστρωση, μεταφέροντάς σας σε άλλες εποχές. Θα συναντήσετε στο διάβα σας απομακρυσμένα εξωκκλήσια, αρχαιολογικούς χώρους, γέφυρες, βρύσες, αλλά κυρίως το μαγευτικό με τις πολλές εναλλαγές, φυσικό τοπίο της Λέσβου.

Ο Κόλπος της Γέρας είναι περιτριγυρισμένος από κατάφυτες εκτάσεις παρθένου ελαιοδάσους και μαζί με τους ορεινούς και παραθαλάσσιους γραφικούς οικισμούς του, συνθέτει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που προσφέρεται για ατελείωτες περιπατητικές διαδρομές μέσα από τα μονοπάτια της ελιάς. Στο νησί υπάρχουν 11.000.000 ελαιόδεντρα και αν βρεθείτε εκεί τους χειμερινούς μήνες, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ή ακόμη και να συμμετέχετε στο λιομάζεμα και την παραγωγή του λαδιού.

Ιαματικές πηγές και καταρράκτες

Στον Κόλπο της Γέρας θα βρείτε τις περίφημες Ιαματικές Πηγές Θέρμα που αξίζει να επισκεφθείτε τους χειμερινούς μήνες. Οι γεωλογικές ανακατατάξεις έχουν προικίσει τη Λέσβο με πλήθος ιαματικών πηγών, με διάφορες χημικές συνθέσεις και θερμοκρασίες, οι οποίες βοηθούν αποδεδειγμένα στη θεραπεία πολλών παθήσεων. Άλλες σημαντικές ιαματικές πηγές είναι αυτές της Εφταλούς, του Πολιχνίτου, του Λισβορίου και της Λουτρόπολης Θερμής.

 

Οι καταρράκτες της Λέσβου

Σε όλη τη Λέσβο έχουν καταγραφεί 14 καταρράκτες στις περιοχές: Παράκοιλα, Σκουτάρος, Βατούσα, Μεσότοπος, Μανταμάδος, Βασιλικά, Άντισσα, Πελόπη. Ο καταρράκτης του Κρινέλου στην Ερεσσό είναι ο μεγαλύτερος ενώ στον καταρράκτη Μαν’ κάτσα, με τα πελώρια σκούρα βράχια ύψους 15-20 μέτρων, οργανώνονται extreme δραστηριότητες, αναρριχήσεις, ραπέλ και flying fox.

Διαφήμιση
[adrotate banner="47"]

Παραλίες και δραστηριότητες

Στη Λέσβο θα βρείτε υπέροχες παραλίες, πολλές εκ των οποίων έχουν βραβευθεί με γαλάζια σημαία. Μπορείτε να απολαύσετε τη γαλήνη και την απομόνωση σε παραλίες όπως ο Γαβαθάς και ο Χρούσος, ή να συνδυάσετε το μπάνιο σας με θαλάσσια σπορ σε πιο οργανωμένες παραλίες όπως της Ερεσού και των Βατερών. 

Η παραλία του Αγίου Ισίδωρου με όμορφα κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στην περιοχή του Πλωμαρίου, είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής προορισμός. Άλλες όμορφες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες της Πέτρας, της Ανάξου, της Μελίντας και η βοτσαλωτή παραλία της Εφταλούς που βρίσκεται κοντά στον Μόλυβο.

Ο περίπλους του νησιού με ιστιοπλοϊκό αποτελεί μοναδική εμπειρία και θα σας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε μη προσβάσιμες από ξηράς παραλίες.

Εάν είστε λάτρεις των καταδύσεων σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τους υποθαλάσσιους θησαυρούς του νησιού και όσοι από εσάς ασχολείστε με την ιστιοσανίδα θα βρείτε σε πολλές παραλίες ιδανικές συνθήκες για να οδηγήσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη.

Ευχαριστούμε την Διεύθυσνη Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Οι γυναίκες του Μεσότοπου δίνουν αξία στα προϊόντα της Λέσβου σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ξαναζωντανεύουν ξεχασμένες γεύσεις.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται