Πίσω

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Τα τελευταία χρόνια, σε μία προσπάθεια των ανθρώπων να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο την προώθηση και κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα που αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών και χρησιμοποιούνται με σκοπό την συμπλήρωση μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Στο εμπόριο διατίθενται σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία).

Κατηγορίες Συμπληρωμάτων Διατροφής

Τα συμπληρώματα που μπορεί να βρει κανείς, καλύπτουν μεγάλο φάσμα των αναγκών του ανθρώπου σε βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών και μη. Υδατάνθρακες, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες. Ακόμα, υπάρχουν και σκευάσματα που αυξάνουν τις επιδόσεις αλλά και που συμβάλλουν στην μείωση πόνου και κούρασης. Ένζυμα, μεταβολίτες, φυτικές ίνες και φυτικά εκχυλίσματα είναι ακόμα μερικές κατηγορίες συμπληρωμάτων που βλέπουμε πολύ συχνά στα φαρμακεία.

Είναι χρήσιμα τα Συμπληρώματα Διατροφής;

Θα πρέπει να είναι κατανοητό και ξεκάθαρο πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση μια ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει να χρησιμοποιούνται έπειτα από προτροπή του γιατρού και σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις κρίνονται απαραίτητα. Ιδίως σε ευπαθής και σε ευάλωτες ομάδες, σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής που επηρεάζεται η απορρόφηση συγκεκριμένων βιταμινών καθώς και σε άτομα που έχουν αποκλείσει ζωικά τρόφιμα και παράγωγα από το διατροφολόγιό τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Όταν καταναλώνουμε κάποιο συμπλήρωμα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Επιλέγουμε μόνο συμπληρώματα που είναι εγκεκριμένα και φέρουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, καθώς πολλά από αυτά μπορούν να είναι τοξικά και επιβλαβή για την υγεία.

Δεν πρέπει να αποκλείουμε ομάδες τροφίμων, υποστηρίζοντας πως λαμβάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την υγεία μας μέσω των συμπληρωμάτων. Τέλος, η ηλικία, το φύλο, η άσκηση, το οικογενειακό ιστορικό παθήσεων είναι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Δείτε ακόμα ποιες τροφές περιέχουν ω-3 λιπαρά και ποια τα οφέλη τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται