Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υλικά της ζαχαροπλαστικής, αλλά και ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα μικρών και μεγάλων, χάρη στη μοναδική, πλούσια και μοναδική της γεύση. Προέρχεται από τους τροπικούς σπόρους κακάο και έπειτα από επεξεργασία που θα υποστεί, φτάνει να πάρει την τελική της μορφή. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της σοκολάτας, εμπλουτισμένες με φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλα διάφορα υλικά. Η κλασική εκδοχή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση της οποίας έχει θετικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κατανάλωση της σοκολάτας θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Στις διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν στο εμπόριο, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία όπως επίσης και με την ακμή και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει η κατανάλωσή να γίνεται με μέτρο, και όχι σε καθημερινή βάση.