Πίσω

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα όφελος της υγείας μας

Όλοι ξέρουμε πόσο τρελαινόμαστε για ένα κομμάτι σοκολάτας. Ευτυχώς, το εμπόριο και οι βιομηχανίες σοκολάτας μας έχουν ανταμείψει με πληθώρα επιλογών. Σοκολάτα πραλίνα, λευκή σοκολάτα, μαύρη σοκολάτα, σοκολάτα με φρούτα ή ξηρούς καρπούς κ.α. Αυτή όμως που ξεχωρίζει είναι η μαύρη σοκολάτα χάρη στα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Σκέψου ότι μια μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη προσθήκη που θα μπορούσες να κάνεις στην μαγειρική σου

Είδη σοκολάτας

Υπάρχουν διάφορα είδη και ποικιλίες σοκολάτας. Κάθε μία έχει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά και διάφορες χρήσεις. Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε κακάο-στερεά, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς, πρόσθετα άλλα υλικά (ρύζι, φρούτα, σταφίδες κ.ά.) Η σοκολάτα χρησιμοποιείται σε ευρεία κατανάλωση στη ζαχαροπλαστική, αλλά βρίσκει χρήση και σε μαγειρικές συνταγές. 

Με βάση το χρώμα υπάρχουν 4 βασικά είδη σοκολάτας.

  • Μαύρη σοκολάτα

Πρόκειται για σοκολάτα που αποτελείται από κακαόμαζα τουλάχιστον 30% και μπορεί να φτάσει ακόμα το 85% (συνήθως πάνω από 70%). Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο (65-99%). Για να χαρακτηριστεί ως σοκολάτα υγείας πρέπει να έχει κακαόμαζα τουλάχιστον 34%. Όσο περισσότερη κακαόμαζα περιέχει μία σοκολάτα, τόσο πιο ποιοτική είναι και περιέχει λιγότερα πρόσθετα συστατικά. Περιέχει ακόμα βούτυρο, κακάο, ζάχαρη ή άλλα σάκχαρα. Συνήθως προστίθεται λεκιθίνη ως γαλακτωματοποιητής και βανίλια για καλύτερο άρωμα και γεύση. Δεν περιέχει στερεά υπολείμματα γάλακτος. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, τα οποία είναι ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά. Έχει γεύση πικρή σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη είναι προτιμότερο να την αποφεύγουν. 

Κάποιες υποκατηγορίες για την μαύρη σοκολάτα φαίνονται παρακάτω:

  • Κουβερτούρα

Η περιεκτικότητά της σε κακαόμαζα ξεκινάει από το 45%. Πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 35% ολικά ξηρά στερεά κακάο, από το οποίο το 31% πρέπει να είναι βούτυρο κακάο και 2,5% τουλάχιστον απολιπασμένα ξηρά στερεά κακάο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο, κακάο, κάτι που τη βοηθά να λιώνει ευκολότερα και κυρίως πιο ομοιόμορφα. Αυτή η μαύρη σοκολάτα είναι σχετικά ακριβή. Θεωρείται ιδανική στη ζαχαροπλαστική, λόγω του ότι είναι ρευστή. Η καλής ποιότητας κουβερτούρα έχει υπέροχη γυαλάδα. Το όνομα της, το οποίο στα γαλλικά “couverture” σημαίνει κουβέρτα ή επικάλυψη, υποδηλώνει και τη χρήση της. Χρησιμοποιείται δηλαδή για επικάλυψη, αφού κρυώσει των διαφόρων παρασκευών στη ζαχαροπλαστική, όπως γλυκά, παγωτά, κέικ, κ.ά. Εφαρμογές βρίσκει ακόμα και στη μαγειρική. Στην αγορά υπάρχουν κουβερτούρες γάλακτος, μαύρες και άσπρες.

  • Πικρή (Bitter) 

Η περιεκτικότητα της σε κακαόμαζα είναι τουλάχιστον 50%. Δεν περιέχει καθόλου γάλα και έχει μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

  • Γλυκόπικρη (Bittersweet) 

Αυτή η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα, αν και οι περισσότερες είναι στο 50% και μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Έχει σκοτεινό χρώμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.

  • Ημίγλυκη (Semi sweet)

Περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.

  • Χωρίς προσθήκη ζάχαρης (Unsweetened ή Baking)

Η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιείται στη μαγειρική, δεν καταναλώνεται μόνη της, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως μαγειρική σοκολάτα. Δεν έχει καλή γεύση από μόνη της. Για καλύτερη γεύση συνδυάζεται με άλλα συστατικά, δίνοντας μια πλούσια σοκολατένια γεύση στις διάφορες παρασκευές, ενώ αποτελεί τη βάση για τα διάφορα είδη σοκολάτας. 

  • Έξτρα πικρή 

Η περιεκτικότητα σε κακαόμαζα είναι τουλάχιστον 70% ακόμα και 61%, μπορεί να φτάσει και το 95% και καθόλου ζάχαρη. Είναι εξαιρετικής ποιότητας με έντονη και ξηρή γεύση. Τη βρίσκουμε στην αγορά σε μεγάλα κομμάτια, πλάκες, σε μίνι μορφή, σταγόνες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους γευσιγνώστες.

Η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη γλυκιά απόλαυση χωρίς ενοχές. Μόνο οφέλη έχει να σου προσφέρει και ταιριάζει ιδανικά στη μαγειρική σου. Προτίμησε την μαύρη σοκολάτα και θα επωφεληθείς. 

Για τις κρύες μέρες του χειμώνα φτιάξε την πιο εύκολη ζεστή σοκολάτα με κουβερτούρα. Θα βρεις εδώ την συνταγή.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται