Πίσω

Φυτικά γάλατα: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η εναλλακτική επιλογή του φυτικού γάλακτος

Είναι γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, επιλέγουν να εντάξουν στην διατροφή τους κάποιο φυτικό γάλα. Άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη και αυτοί που έχουν επιλέξει μια vegan διατροφή είναι συνήθως οι κατηγορίες ανθρώπων που επιλέγουν τέτοιου είδους γάλατα. Πολλοί είναι και αυτοί που τα δοκιμάζουν από περιέργεια και τελικά φτάνουν στο σημείο να τα εντάξουν στο διατροφικό τους πλάνο. Πρόκειται για μία εναλλακτική επιλογή με ιδιαίτερη γεύση, η οποία ωστόσο δεν θυμίζει σε τίποτα το κλασικό γάλα ζωικής προέλευσης.

Είδη φυτικού γάλακτος

Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει διάφορα είδη γάλακτος με φυτική προέλευση. Γάλα αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, καρύδας, ρυζιού, καρυδιού αλλά και κάνναβης είναι μερικά από τα πολλά που μπορεί εύκολα κανείς να βρει. Ήπια προς ουδέτερη γεύση και ανοιχτό λευκό χρώμα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των τύπων γάλακτος.

Πλεονεκτήματα κατανάλωσης

Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχουν λακτόζη, αλλά ούτε και χοληστερόλη, και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα που έχουν δυσανεξία, αλλά και από ανθρώπους με προβλήματα πέψης και δυσκοιλιότητας. Επίσης, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ευεργετούν την λειτουργία της καρδιάς. Κάποια από αυτά, μας δίνουν και ποσότητες ασβεστίου που έχουμε ανάγκη. Τέλος, κάποια από αυτά όπως είναι το γάλα αμυγδάλου περιέχουν βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

Μειονεκτήματα κατανάλωσης και κίνδυνοι

Τα γάλατα τέτοιο τύπου, που βρίσκουμε στο εμπόριο περιέχουν και συστατικά που διαφοροποιούν και πολλές φορές υποβαθμίζουν την θρεπτική τους αξία. Το πιο συνηθισμένο είναι η ζάχαρη. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε φυτικά γάλατα χωρίς έξτρα σάκχαρα, καθώς κάποια από αυτά φτάνουν να περιέχουν έως και 30 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο γάλακτός. Επιπλέον, κάποια φυτικά γάλατα (π.χ. καρύδας) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα καθώς και σημαντικές ποσότητες νατρίου, που έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. 

Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνη δεν είναι ιδανικά για συνταγές με κρεμώδη υφή.

Δύο από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα γάλακτος είναι το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας, διάβασε για την διατροφική τους αξία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται