Προέρχεται από το γαλλικό “bifteck” που κατά σειρά προέρχεται από το αγγλικό “beef steak” όπου «beef» είναι το βοδινό κρέας ενώ «steak» είναι η φέτα κρέατος.
Το κιλότο αυτό λοιπόν (φέτα κρέατος που προέρχεται από τη περιοχή που βρίσκεται πάνω από το στρογγυλό και την ουρά του ζώου) όταν ψιλοκόβεται και πολτοποιείται γίνεται ο διάσημος στην Ελλάδα «κιμάς για μπιφτέκια» από το τούρκικο «kiymak» που σημαίνει ακριβώς λεπτοκομμένο, αλεσμένο κρέας.
Έτσι, πλάθοντας τον κιμά για μπιφτέκια, μεγάλα σε μέγεθος σφαιρίδια.
Το κλασσικό τους μείγμα αποτελείται από αυγό, φρυγανιά ή ψωμί, λαδάκι, κρεμμυδάκι, μαϊντανό και βέβαια διάφορα μπαχαρικά. Σήμερα όμως υπάρχει μια πληθώρα φαγητών και έτσι μπορεί να τα βρεις με βρώμη αντί για φρυγανιά, με κολοκυθάκι αντί για κρεμμύδι, χωρίς αυγό για να είναι πιο ελαφριά αλλά και πάλι μαλακά. Extra tip για τον κιμά για μπιφτέκια είναι το ξύδι όπως μας συμβουλεύουν οι σεφ. Να αναφέρουμε τέλος ότι έχουν διάφορους τρόπους σερβιρίσματος.