Πίσω

Λαζανια η μακαρονια η ιστορια

Τι είναι τα λαζάνια;
Τα λαζάνια είναι μια γευστική λέξη τόσο για τους λιλιπούτειους φίλους μας, όσο και για τους μεγάλους. Συνδέεται άρρηκτα με τη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο και είναι συνώνυμη με τη νοστιμιά.
Η παρασκευή των λαζανιών γίνεται από αλεύρι που προέρχεται από σκληρό σιτάρι. Έχουν τη μορφή μεγάλων τετράγωνων ή ορθογώνιων φύλλων ζυμαριού, τοποθετημένα σε στρώσεις μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Είναι ένα φαγητό που κοσμεί γαστρονομικά τα γεύματά μας, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη θέση ακόμη και στα τραπέζια των γάμων, ως πρώτο πιάτο.
Η ιστορία τους
Η ιστορία τους μακρόχρονη, τα λαζάνια (lasagna) προέρχονται από την ελληνική λέξη λάσανα, που σήμαινε ένα δοχείο ή πιάτο στο οποίο έψηναν φαγητά. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη και για φαγητά ψημένα σε αυτό το δοχείο. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τον όρο αυτό αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος ως lasagnum. Μια άλλη εκδοχή για την προέλευσή τους είναι ότι τα λαζάνια προέρχονταν από τη λέξη «λάγανον», που ήταν ένα πλακωτό τετράγωνο ζυμάρι από αλεύρι και νερό, το οποίο χρησιμοποιούσαν, για τη διατροφή τους οι αρχαίοι Έλληνες. Τον 8ο π.Χ. αιώνα, οι πρώτοι Έλληνες έποικοι που μεταναστεύσαν στην Ιταλία μετέφεραν μαζί τους και το λάγανον, το οποίο μετονομάστηκε σε Laganum. Εκτενής αναφορά στο γευστικό αυτό φαγητό γίνεται και την περίοδο του Μεσαίωνα και συνεχίζεται ως τις μέρες μας, όπου το πιάτο αυτό βρίσκεται στην κορωνίδα των γευστικών μας προτιμήσεων.
Οφέλη
Τα λαζάνια εκτός από την τέρψη, εξυπηρετούν στο μέγιστο βαθμό και τη θρέψη. Αποτελούνται από υδατάνθρακες που αποδεσμεύουν με σταδιακό τρόπο ενέργεια στον οργανισμό, γεγονός πολύτιμο για όλους μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά που βρίσκονται σε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να καταναλώνονται όμως με μέτρο γιατί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία. Για τους λόγους αυτούς το γευστικό αυτό πιάτο πρέπει να ενταχθεί υψηλά στις μαγειρικές μας επιλογές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται