Σιρόπι για γλυκά ταψιού
Πώς να πετύχετε το τέλειο σιρόπιασμα σε κάθε γλυκό
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Πώς να πετύχετε το τέλειο σιρόπιασμα σε κάθε γλυκό
Το σωστό σιρόπιασμα είναι το μυστικό για να απογειώσετε κάθε γλυκό ταψιού. Πόσες φορές έχετε κόψει ένα γλυκό και το σιρόπι έχει λιμνάσει στον πάτο; Ή αντίθετα, πόσες φορές το επάνω μέρος έχει μείνει τελείως στεγνό ενώ το κάτω έχει λασπώσει; Όλα αυτά συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται οι σωστές τεχνικές στο σιρόπιασμα.
Οι σωστές αναλογίες: Το Α και το Ω
Κάθε γλυκό περιέχει στις οδηγίες του τις απαιτούμενες αναλογίες συστατικών για το σιρόπι. Είναι σημαντικό να τις ακολουθείτε πιστά.
Πώς φτιάχνουμε σωστά το σιρόπι
- Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε βαθιά κατσαρόλα.
- Αφήστε τη ζάχαρη να “μουλιάσει” στο νερό για 1-2 λεπτά, κι έπειτα ανακατέψτε ελαφρά.
- Ανάψτε τη φωτιά και μέχρι να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατέψτε 2-3 φορές.
- Καθαρίστε τα τοιχώματα της κατσαρόλας από τυχόν κρυστάλλους ζάχαρης με ένα βρεγμένο πινέλο.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, σταματήστε το ανακάτεμα. Από εδώ και πέρα, το σιρόπι δεν το πειράζουμε!
- Βράστε ανάλογα με την υφή που απαιτεί η συνταγή:
- Λιγότερο χρόνο για ελαφρύ σιρόπι.
- Περισσότερο χρόνο για παχύρρευστο σιρόπι.
Σημείωση: Δεν χρησιμοποιούμε γλυκόζη, και για να αποφύγουμε την κρυστάλλωση, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού προς το τέλος του βρασμού.
Το πιο συχνό λάθος:
- Ρίχνουμε όλο το σιρόπι μονομιάς ή μόνο σε ένα σημείο.
- Δεν προσέχουμε τη θερμοκρασία γλυκού και σιροπιού.
Δεν σιροπιάζονται όλα τα γλυκά με τον ίδιο τρόπο:
- Κάποια απαιτούν κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό
- Άλλα θέλουν ζεστό σιρόπι σε κρύο γλυκό
- Κάποια ζητούν και τα δύο ζεστά
Πως το κάνω σωστά;
- Ρίχνετε λίγο λίγο, γύρω-γύρω σε όλη την επιφάνεια.
- Μην ρίχνετε το σιρόπι μονομιάς – θα διαλύσετε το γλυκό.
- Ακολουθήστε ακριβώς τη δοσολογία που προτείνει η συνταγή. Όσο σιρόπι “γράφει”, τόσο τελικά θα απορροφηθεί.
- Αφού ολοκληρώσετε το σιρόπιασμα και το γλυκό κρυώσει εντελώς, τυλίξτε πολύ καλά το ταψί με μεμβράνη.
- Αναποδογυρίστε το ταψί πάνω στον πάγκο και αφήστε το να σταθεί για περίπου 1 ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, το σιρόπι που έχει “καθίσει” στον πάτο, διαπερνά όλο το γλυκό. Μετά, επαναφέρετε το ταψί στη σωστή του θέση, αφαιρέστε τη μεμβράνη και είστε έτοιμοι!
Το ιδανικό είναι να αφήσετε το σιροπιασμένο γλυκό να σταθεί 6 έως 8 ώρες, ή ακόμα καλύτερα ολόκληρη τη νύχτα. Έτσι σταθεροποιείται το σιρόπι και πετυχαίνετε αυτή τη ζηλευτή ζουμερή υφή – ούτε στεγνό ούτε λασπωμένο.