Πίσω

Ρύζι γλασέ

Είναι ένα εύγευστο θρεπτικό και γρήγορο στο μαγείρεμα φαγητό και αποτελεί συνοδευτικό σε μεγάλη γκάμα συνταγών. Δεν είναι τυχαία λοιπόν μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο. Βέβαια, όπως είναι ευρέως γνωστό δεν υπάρχει μόνο μία ποικιλία , για την ακρίβεια υπάρχουν περίπου 40.000. Μια από τις πιο παλιές και συνάμα αγαπημένη ποικιλία  στην Ελλάδα αποτελεί αυτο το κολλώδες ρύζι που προέρχεται από τη λατινική λέξη glūtinōsus=κολλώδης, διότι μοιάζει με κόλλα. Έχει λευκό χρώμα και κόκκο στρογγυλό και παχουλό. Όπως δηλώνει και τ’ όνομά του,  είναι ιδιαίτερα αμυλώδες, γι’ αυτό και χυλώνει πολύ εύκολα όταν μαγειρεύεται.

Η ιστορία του

Στην Κίνα, καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κολλώδης κατανομή ρυζιού φαίνεται να έχει επηρεαστεί πολιτιστικά και να έχει συνδεθεί στενά με την πρώιμη νότια μετανάστευση και κατανομή των εθνοτικών ομάδων του Τάι, ιδιαίτερα του Λάο κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Μεκόνγκ που προέρχεται από τη Νότια Κίνα. Από εκεί εξαπλώθηκε στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, κι αργότερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταξίδεψε από τα βάθη της Ασίας στη Δυτική Ασία και τέλος στην Ελλάδα. 

Θρεπτικά συστατικά-Οφέλη

Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που το καθιστούν σημαντική πηγή ενέργειας, περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός από τη Β12), αλλά και βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επίσης, είναι φτωχό σε νάτριο και δεν επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση, είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη και λιπαρά και έχει λίγες θερμίδες. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του και οι πολλές, διαφορετικές γαστρονομικές απολαύσεις που φτιάχνουμε με αυτο. Τέλος, στην περίπτωση ιώσεων με στομαχικές κι εντερικές επιπτώσεις, όταν ο γιατρός συστήνει μόνο λαπά με λεμόνι,  θα τον φτιάξεις. Με το ίδιο ρύζι θα φτιάξεις και το ρυζόνερο όταν θα πρέπει να ταΐσεις βρέφη που αντιμετωπίζουν παρόμοια εντερικά προβλήματα.

Ιδανικό για βρεφικές κρέμες, αλλά και για ;άλλες παρασκευές:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται