Πίσω

Μάθε τι ψαρι ειναι ο ροφος

Τι είναι και που ζει;

Είναι ψάρι, που ανήκει στα περκοειδή και η επιστημονική του ονομασία είναι Epinephelus marginatusΕπινέφελος ο κρασπεδωτός. Είναι κυρίαρχο και κατέχει ξεχωριστή θέση στο θαλάσσιο περιβάλλον, γι’ αυτό έχει αποκτήσει και το όνομα βασιλιάς του βυθού. Το συναντάμε συνήθως μόνο του σε βραχώδεις βυθούς έως και 300 μέτρα κυρίως στη Μεσόγειο, ενώ συχνή είναι η παρουσία του, τόσο στον Βορειοδυτικό και Ανατολικό Ατλαντικό, όσο και στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό. 

Χαρακτηριστικά

Είναι μεγάλο ψαρι, το βάρος του οποίου μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά αν και στις ελληνικές θάλασσες δεν ξεπερνά τα 30, ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι από καφέ σκούρο μέχρι γκρι ανοιχτό ανάλογα με το περιβάλλον που ζει, ενώ στο σώμα του υπάρχουν διάσπαρτες ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Είναι ερμαφρόδιτο πρωτόγυνο είδος που ωριμάζει σεξουαλικά στην ηλικία των 5 περίπου ετών ως θηλυκό άτομο, ηλικία από την οποία αρχίζει να αφήνει και τα πρώτα του αυγά, ξεκινώντας μ’ αυτό τον τρόπο η διαδικασία της αναπαραγωγής, γι’ αυτό το λόγο αποφεύγουμε να τους αλειεύουμε κάτω από 3 έως 4 κιλά, για να μην οδηγηθούμε σε σημαντική μείωση του είδους. Στον 15ο περίπου χρόνο της ζωής του (μήκος περίπου 90 εκ.) μεταβάλλεται σε αρσενικό. 

Γεύση και θρεπτικά συστατικά

Υπάρχει σε αφθονία στα ψαράδικα καθώς και στην ευρύτερη ελληνική αγορά και αυτό οφείλεται στο μοναχικό τρόπο ζωής του. Στην κουζίνα  μας δίνει τη δυνατότητα να προβούμε σε ένα νόστιμο, μοναδικό πάντρεμα γεύσεων, αλλά και σκέτος ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία (118 θερμίδες / 100γρ.), με μόνο 2% λιπαρά και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, καθώς και βιταμινών Β6 και Β12, γεγονός που τον καθιστά απαραίτητο στο διατροφολόγιό μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται