Πίσω

Μυστικά: Πως να φτιάξεις τα ντολμαδάκια της γιαγιάς

Ρύζι

Ξεπλένουμε το ρύζι ,για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και νυχάκι.

Το λεμόνι και η ντομάτα το διατηρούν.

Προτείνω σιγανό μαγείρεμα για να ψηθεί σωστά κάθε κόκκος του.

Αφού το βγάλουμε από τη φωτιά μετά το μαγείρεμα το αφήνουμε να σταθούν μέσα στην κατσαρόλα για 15’ , να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει σωστά η γέμιση.

Γέμιση

Χρειάζεται αρκετή υγρασία. Όσο πιο ζουμερή είναι, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο τέλος.

Το λεμόνι και η ντομάτα ενισχύουν τη γεύση.

Τα πολλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, τριμμένο κολοκύθι, αγκινάρα ,καρδιές από μαρούλι ή σέσκουλα, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, την αφρατεύουν πολύ και διατηρούν σπυρωτή την υφή.

Δοκιμάστε το μίγμα αν χρειάζεται αλάτι , πριν τα τυλίξετε.

Αλατίζουμε πάντα την γέμιση για να γίνουν πολύ νόστιμα.

Αμπελόφυλλα

Φροντίστε να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.

Τα φρέσκα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.

Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Αν είναι εμπορίου και είναι ήδη σκληρά, δεν θα μαλακώσουν ποτέ. Πάλι τραχιά θα παραμείνουν όσο κι αν τα βράζετε.

Εναλλακτικά μπορείτε να τυλίξετε με μαρουλόφυλλα, λάπαθα κλπ.

Μυρωδικά

Το μυστικό είναι τα πολλά μυρωδικά και τα πράσινα φύλλα των φρέσκων τρυφερών κρεμμυδιών.

Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση και τα κάνουν πολύ νόστιμα.

Πρέπει να πρασινίσει η γέμιση για να γίνουν πολύ αρωματικά! Συνήθως βάζουμε άνιθο, μάραθο και σε πολλές περιοχές λίγο μαϊντανό.

Ο φρέσκος δυόσμος αλλά και ο μάραθος συνηθίζεται πολύ στα νησιά μας. Άλλωστε κάθε περιοχή έχει τις δικές της αρωματικές νότες και κάθε οικογένεια ανάλογα την καταγωγή της έχει συγκεκριμένα μυστικά.

Μαγείρεμα

Τα τοποθετούμε κοντά κοντά σε στρώσεις.

Πρέπει να τα σταθεροποιήσουμε για να μην ξετυλιχτούν στο βράσιμο, γι’ αυτό βάζουμε βάρος πάνω τους.

Χαμηλή φωτιά και ήθος κοχλασμός για μελώσουν σωστά.

Μαγειρεύουμε με καλό λάδι ,γιατί είναι αυτό που μένει στο τέλος του βρασμού κι αυτή την επίγευση θα έχουν.

Σερβίρισμα

Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να σταθούν στην κατσαρόλα ,το λιγότερο για 15’ Πρέπει να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι.

Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται