Πίσω

Το σωστό πρωινό για παιδιά

Υγιεινό πρωινό για παιδιά

Τη σημασία του  τη γνωρίζουμε σίγουρα όλοι. Ακόμα κι έτσι όμως, πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να το παραλείπουν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απολαμβάνουν αυτή την καθημερινή «πολυτέλεια». Συνήθεις δικαιολογίες, μεταξύ άλλων, είναι ότι δεν προλαβαίνουν γιατί θα καθυστερήσουν στο σχολείο, ότι θα φάνε αργότερα κάτι πιο «υγιεινό», κυρίως για τα έφηβα κορίτσια που θέλουν να αποφύγουν θερμίδες, ή απλά ότι δεν έχουν όρεξη.

Οποιαδήποτε δικαιολογία και αν ακούσουμε, οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά τα οφέλη του κυριότερου γεύματος της ημέρας και, συνεπακόλουθα, να καταφέρουμε να το κάνουμε αγαπημένη καθημερινή συνήθεια που δεν θα παραλείπουν.

Αρχικά, ένα σωστό και ολοκληρωμένο  προμηθεύει τα παιδιά με τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να έχουν ενέργεια και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της ημέρας, το σχολείο, το διάβασμα, ακόμα και το παιχνίδι!

Η μέρα ξεκινάει  και τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν από τα επόμενα γεύματα, όπως πολλοί πιστεύουν. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο το πρωί και εκεί πρέπει να είναι συγκεντρωμένα στην παρακολούθηση και στην κατανόηση του μαθήματος. Το ισορροπημένο πρωινό συμβάλλει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει τις μαθησιακές ικανότητες. Η παράλειψή του είναι βασικός παράγοντας για χαμηλές επιδόσεις και αρνητική επίδραση στη μνήμη των παιδιών.

Θετική επιρροή στην διάθεση

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθούμε και στη θετική επιρροή που έχει το πρωινό στη διάθεση. Τι καλύτερο από το να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς γκρίνια;

Συνεχίζοντας, μακροπρόθεσμα είναι τα αποτελέσματα της κατανάλωσης του πρωινού γεύματος από την παιδική ηλικία. Συχνά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ενήλικες, είναι η κατάθλιψη, η κούραση και το άγχος. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση πρωινού από μικρή ηλικία, προλαβαίνει τέτοιου είδους φαινόμενα τροφοδοτώντας τον οργανισμό με τα «όπλα» για τη διαχείριση του άγχους που επιφέρουν οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής. Επίσης,  καταπολεμούν την εμφάνιση της κατάθλιψης και τα συμπτώματα της κούρασης.

Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του πρωινού στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Τα παιδιά που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό, έχουν την τάση να διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα βάρους κατά την ανάπτυξή τους, με τα γνωστά πλεονεκτήματα για την γενικότερη υγεία.

Δύσκολο έργο μεν να πείσουμε τα παιδιά να μην παραλείπουν το πρωινό τους, άκρως απαραίτητο δε! Με λίγη φαντασία, θα βρούμε ιδέες για γρήγορο, εύκολο και νόστιμο πρωινό για να δελεάσουμε τα παιδιά να ξεκινήσουν τη μέρα τους σωστά!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται