Πίσω

Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς

Χρησιμοποιούμε πάντα απαλό ελαιόλαδο χωρίς έντονη γεύση. Αν βάλετε φρέσκο λάδι – αγουρέλαιο που έχει πολύ έντονη γεύση. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε  οποιοδήποτε φυτικό λάδι προτιμάτε.

Πώς τον φτιάχνουμε

Πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς, πάντα με ξύλινη κουτάλα και ειδικά στις γωνίες της κατσαρόλας και στη βάση της.

Ένα γλυκό με καλά ροδισμένο το σιμιγδάλι, είναι μεγάλη απόλαυση. Προσοχή, πρέπει  να ροδίσει και όχι να καεί και να μαυρίσει. Αν δεν το προσέξουμε και κάψουμε, το γλυκό πρώτον θα πικρίζει στο τέλος και δεύτερον δεν θα ρουφάει σιρόπι για να φουσκώσει και να γίνει σπυρωτό.

Εάν, όταν βάλουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι, η φωτιά είναι δυνατή, τότε θα εξατμιστούν τα υγρά πριν προλάβει να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το γλυκό να είναι στεγνό, ξερό, να τρίβεται και να διαλύεται.

Με τι σιμιγδάλι τον φτιάχνω
Πολλές οι παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα αλλά και τις συνήθειες και παραδόσεις ανά τη χώρα!

Μέτρια προς δυνατή φωτιά στο καβούρδισμα
Η ένταση της φωτιάς πρέπει πάντα να είναι μέτρια προς δυνατή  και χαμηλή στο βράσιμο του, ώστε να προλάβει να ρουφήξει σιρόπι, να φουσκώσει και να παραμείνει σπυρωτός.

Όσο πιο πολύ τον καβουρδίσετε και να γίνει πιο σκούρο το χρώμα του, τόσο πιο ωραία και βαθιά είναι η γεύση του. Όσο πιο ανοιχτόχρωμος είναι, σημαίνει ότι  δεν καβουρδίστηκε αρκετά με αποτέλεσμα να είναι άγευστος

Χαμηλή στο σιρόπι
Επίσης, αν έχετε δυνατή φωτιά όταν το ρίχνετε, τότε το μίγμα θα πιτσιλάει και θα καείτε. Με τη φωτιά δυνατή, θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά του. Σαν αποτέλεσμα  αφού τον ξεφορμάρετε θα έχει ανοίγματα, σκασίματα στην επιφάνειά του, θα είναι ξερός, θα τρίβεται και θα διαλύεται στο σερβίρισμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουμε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά το μίγμα, ώστε να πιει όλο το σιρόπι του, να φουσκώσει σωστά για να παραμείνει σπυρωτός και με τη σωστή υγρασία. Έτσι δεν θα εξατμιστούν τα υγρά του.

Πότε είναι έτοιμος;
Είναι έτοιμος όταν  ρουφήξει όλο το σιρόπι, όταν φουσκώσει και όταν μαζευτεί όλο το μίγμα γύρω από την κουτάλα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Πώς φορμάρω και ξεφορμάρω;
Στη φόρμα δεν χρειάζεται να βάλετε μεμβράνη λαδόκολλα κλπ. Ξεφορμάρεται τέλεια αφού κρυώσει στην φόρμα. Για τέλειο αποτέλεσμα, τον αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά το λιγότερο στη φόρμα και μετά τον ξεφορμάρουμε.

Πόσο διατηρείται;
Τον διατηρούμε για πάρα πολλές ημέρες εκτός ψυγείου αν είναι καλά σκεπασμένος με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται