ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γαλοπούλα θερμίδες

Γαλοπούλα: Θερμίδες, Πρωτεΐνη και Θρεπτικά Οφέλη

γαλοπουλα θερμιδεσ - γαλοπουλα πρωτεινη

Ανήκει στην κατηγορία των λευκών κρεάτων, η κατανάλωση των οποίων θεωρείται συγκριτικά καλύτερη από αυτή των κόκκινων. Στην Ελλάδα η γαλοπούλα δεν καταναλώνεται τόσο συχνά, καθώς έχει συνδεθεί κυρίως με γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό είδος κρέατος, με πολλούς πιθανούς τρόπους μαγειρέματος.

Θρεπτική Αξία, Οφέλη και Θερμίδες

Η γαλοπούλα είναι ένα λευκό κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Σε 100 γραμμάρια περιέχονται περίπου 29 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3,8 γραμμάρια λίπους και περίπου 160 θερμίδες. Η περιεκτικότητα στα θρεπτικά συστατικά διαφέρει ανάλογα με το μέρος του ζώου που καταναλώνουμε, με το στήθος να είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως η γαλοπούλα, βοηθά στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, κάνοντας ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η πρόσληψη επαρκούς πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στη σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης μετά τα γεύματα.

Η γαλοπούλα είναι τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Για άτομα με διαβήτη, η ένταξή της στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε λογικά επίπεδα.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης στο σώμα. Η HDL χοληστερόλη μεταφέρει την «κακή» LDL χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Απόρρητο