Πίσω

Ξινόγαλο ιδιότητες

Το ξινόγαλο είναι ένα ρόφημα που προέρχεται από τη διαδικασία της ζύμωσης του γάλακτος ή του γιαουρτιού.

Για την παραγωγή του προστίθεται καλλιέργεια μικροβίων ζύμωσης. Το ξινόγαλο ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, το οποίο έχει ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Το γάλα αποτελεί ένα τρόφιμο το οποίο μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα διαφορετικών προϊόντων όπως  ξινόγαλο. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το γάλα περιέχει πληθώρα βακτηρίων, μέρος των οποίων ευθύνονται για την γαλακτική ζύμωση.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β: βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ψευδαργύρου και μαγνησίου.

Η θρεπτική αξία του ξινόγαλου οφείλεται σε κάποια βακτήρια που περιέχονται σε αυτό. Τα περισσότερα από τα βακτήρια αυτά υπάρχουν, φυσιολογικά, στη χλωρίδα του ανθρώπινου γαστρεντερικού σωλήνα. Η κατανάλωση, λοιπόν, τέτοιους είδους ροφήματος, μπορεί πιθανότατα, να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος.

Ταυτόχρονα, λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης, το ξινόγαλο είναι περισσότερο εύπεπτο. Δίνει λοιπόν τη δυνατότητα, σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι δε μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά, να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα αυτά.  Επιπλέον, τα προβιοτικά βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ φαίνεται να παίζουν και κάποιο ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και την διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος, το ξινόγαλο έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, περίπου 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται