Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Video
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε το λαιμό (το λαρύγγι με ένα κοφτερό μαχαίρι) και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω, να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας.
- Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό (έτσι ανοίγουμε το κοτόπουλο)..
- Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο ώστε τώρα να έχουμε το στήθος προς τα πάνω και να το βλέπουμε και η ανοιγμένη κοιλιά του να ακουμπάει στην επιφάνεια εργασίας.
- Βάζουμε τις παλάμες μας πάνω στο στήθος του κοτόπουλου και πιέζουμε δυνατά.
- Πιέζουμε δυνατά με τα χέρια, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται όσο πιέζουμε, σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει.
- Έτσι έχουμε ισόπαχα σημεία σε όλο το κοτόπουλο για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τι δύο πλευρές, ενδεικτικά 1 κ.σ. αλάτι και ½ κ.σ. πιπέρι.
- Αν θέλετε να ψήσετε το κοτόπουλο πεταλούδα στον φούρνο αντί για την σχάρα, αφήστε και πάλι το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσετε.
- Προθερμάνετε καλά τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
- Ψήστε στην μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, χωρίς όμως να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου.
Ψήσιμο στο φούρνο
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι, το κλείνουμε και ανακινούμε τα υλικά να γίνουν σαν κρέμα.
- Βάζουμε το ανοιγμένο κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ φαρδύ μπολ.
- Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό και πλακέ και περιχύνουμε τη μαρινάδα.
- Δένουμε τη σακούλα και κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
- Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα αρκετές φορές κατά την διάρκεια μαριναρίσματος.
- Ενναλακτικά βάζουμε το κοτόπουλο σε ανοιχτό φαρδύ μπολ και αλείφουμε ολόγυρα με τη μαρινάδα και με τα χέρια κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο να πάει παντού.
- Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο.
- Το αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε ταμποναριστά, να στεγνώσει, με απορροφητικό χαρτί.
- Ανάβουμε την φωτιά και αφού γίνουν τα κάρβουνα και πέσει η θράκα, τοποθετούμε το κοτόπουλο ανοιχτό σε σχήμα πεταλούδας με την πέτσα να ακουμπάει στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει.
- Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν είναι ψημένο το κοτόπουλο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο.
- Αν τα υγρά που θα τρέξουν είναι διάφανα τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο και ζουμερό.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από την φωτιά σε μια πιατέλα.
- Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 10 λεπτά να ανακτήσει τα υγρά του.
- Το τεμαχίζουμε και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής ή και πατάτες.