Κοτόπουλο πεταλούδα σε μαρινάδα αρωματική από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Πανεύκολο ζουμερό κοτόπουλο σε μαρινάδα. Ψήνεται στον μισό χρόνο λόγω του...

Κοτόπουλο πεταλούδα σε μαρινάδα αρωματική από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Πανεύκολο ζουμερό κοτόπουλο σε μαρινάδα. Ψήνεται στον μισό χρόνο λόγω του σχήματος «πεταλούδα»! Πιο ζουμερό κοτόπουλο με τραγανή πετσούλα δεν έχεις δοκιμάσει. Ψήσε το στα κάρβουνα ή στο φούρνο και απολαύστε το με πατάτες ή με μια σαλάτα εποχής.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμ.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 1/2 φλ. χυμό φρέσκου λέμονιού
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. φρεσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Το κοτόπουλο πεταλούδα βγαίνει πάντα ζουμερό μέσα και με τραγανή πετσούλα εξωτερικά. Για να γίνουν αυτά όμως πρέπει να βγάλετε το κοτόπουλο από το ψυγείο και να το αφήσετε για 30 λεπτά να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Για να γίνει πολύ ζουμερό στο ψαχνό του το ψητό κοτόπουλο πεταλούδα στο φούρνο ή στα κάρβουνα και με πολύ τραγανή η πέτσα πρέπει να το έχετε στεγνώσετε τελείως πριν το ψήσιμο.

    Για το κοτόπουλο πεταλούδα

    Αφαιρούμε το λαιμό (το λαρύγγι με ένα κοφτερό μαχαίρι) και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.

    Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω, να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας.

    Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό.

    Έτσι ανοίγουμε το κοτόπουλο.

    Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο ώστε τώρα να έχουμε το στήθος προς τα πάνω και να το βλέπουμε και η ανοιγμένη κοιλιά του να ακουμπάει στην επιφάνεια εργασίας.

    Βάζουμε τις παλάμες μας πάνω στο στήθος του κοτόπουλου και πιέζουμε δυνατά.

    Πιέζουμε δυνατά με τα χέρια, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται.

    Πιέζοντάς το, σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει.

    Έτσι έχουμε ισόπαχα σημεία σε όλο το κοτόπουλο για ομοιόμορφο ψήσιμο.

    Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τι δύο πλευρές.

    Αλάτι και πιπέρι βάλτε πάντα κατά βούληση όσο επιτρέπεται και όσο σας αρέσει.

    Ενδεικτικά 1 κ.σ. αλάτι και 1/2 κ.σ. πιπέρι.

    Αν θέλετε να ψήσετε το κοτόπουλο πεταλούδα στον φούρνο αντί για την σχάρα, αφήστε και πάλι το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσετε.

    Προθερμάνετε καλά τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα για το ψητό κοτόπουλο με μαρινάδα.

    Ψήστε στην μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, χωρίς όμως να ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου.

    Διαφήμιση

    Για τη μαρινάδα

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι.

    Σκεπάζουμε το βάζο και ανακινούμε.

    Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας για το ψητό κοτόπουλο να γίνουν σαν κρέμα.

    Βάζουμε το ανοιγμένο κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ φαρδύ μπολ.

    Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό και πλακέ.

    Περιχύνουμε τη μαρινάδα.

    Δένουμε τη σακούλα και κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.

    Αν βάλουμε το κοτόπουλο σε ανοιχτό φαρδύ μπολ αλείφουμε ολόγυρα την μαρινάδα και με τα χέρια κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο να πάει παντού.

    Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο).

    Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψητό κοτόπουλο .

    Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάδα αρκετές φορές κατά την διάρκεια μαριναρίσματος.

    Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο.

    Το αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο.

    Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε ταμποναριστά, να στεγνώσει, με απορροφητικό χαρτί.

    Ανάβουμε την φωτιά και αφού γίνουν τα κάρβουνα και πέσει η θράκα, τοποθετούμε το κοτόπουλο ανοιχτό σε σχήμα πεταλούδας με την πέτσα να ακουμπάει στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει.

    Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.

    Ελέγχουμε αν είναι ψημένο το κοτόπουλο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο.

    Αν τα υγρά που θα τρέξουν είναι διάφανα τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο και ζουμερό.

    Βγάζουμε το κοτόπουλο από την φωτιά σε μια πιατέλα.

    Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 10 λεπτά να ανακτήσει τα υγρά του.

    Το τεμαχίζουμε και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής ή και πατάτες.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×