Ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι

Εύκολα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι. Αφράτα και λαχταριστά για πρωινό με μαρμελάδα και βούτυρο. Ή γεμιστά σαν σάντουιτς, στο σχολείο, στη δουλειά, στο party, στο brunch. Φτιάξτε τα να τους τρελάνετε όλους. Γίνονται και στο φούρνο. Διατηρούνται στην κατάψυξη για να βγάζετε κάθε πρωί όσα θέλετε.

10

10 λεπτά

15 λεπτά

ψωμάκια με μαγιά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Εξοπλισμός

Πλάστης

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  1. Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.
  2. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε.
  3. Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο.
  4. Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
  5. Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη.
  6. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  7. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ

  1. Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. 
  2. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
  3. Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό.
  4. Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

  1. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  2. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά.
  3. Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
  4. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30’ να φουσκώσουν.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.
  2. Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6’ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά.
  3. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
  4. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟΣ

  1. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
  3. Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω.
  4. Τα ψωμάκια στο τηγάνι δεν κόβονται με μαχαίρι οριζόντια. Τα χαράζουμε καρφώνοντας το πιρούνι γύρω γύρω και μετά τα τραβάμε να χωρίσουν.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Μπορείτε να βάλετε και μαγιά ξερή σε σκόνη 1,5 κ.γλ.
  2. Αφήστε την ζύμη κοντά σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει γρήγορα.
  3. Αν δεν έχετε χρόνο, ζυμώστε τη ζύμη και βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τη να φουσκώσει στο ψυγείο για μια νύχτα. Για να προχωρήσετε, πρέπει η ζύμη να μείνει 30′ στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Το καλαμποκάλευρο ή το ψιλό σιμιγδάλι, δίνει τέλεια γεύση και ωραία κρούστα στα αφράτα ψωμάκια.
  5. Αφού κρυώσουν διατηρήστε τα για 2-3 ημέρες σε σακούλα σφραγισμένη για να μην ξεραθούν.
  6. Διατηρούνται και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες, αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν τελείως. Κάθε φορά που χρειάζεστε όσα χρειάζεστε και απλά θα τα ζεσταίνετε για λίγο στο φούρνο.
  7. Τα ψωμάκια 2-3 ημερών κόψτε τα στη μέση και φρυγανίσετε τα. Είναι τέλεια.
  8. Κάνε αλμυρή εκδοχή και δώστε στα ψωμάκια γεύση με κάποιο βότανο (πχ θυμάρι, ρίγανη, γλυκάνισο). Είναι υπέροχα για μεζεδάκια στη βεράντα, γεμιστά με τυρί κρέμα, ψιλοκομμένη ντομάτα ή αλλαντικά.
  9. Δοκιμάστε επίσης να τα απολαύσετε για πρωινό με φανταστική μαρμελάδα πορτοκάλι.
Απόρρητο