Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.
- Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
- Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη.
- Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.
ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ
- Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
- Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό.
- Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
- Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά.
- Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
- Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30’ να φουσκώσουν.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.
- Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6’ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά.
- Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
- Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟΣ
- Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
- Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω.
- Τα ψωμάκια στο τηγάνι δεν κόβονται με μαχαίρι οριζόντια. Τα χαράζουμε καρφώνοντας το πιρούνι γύρω γύρω και μετά τα τραβάμε να χωρίσουν.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Μπορείτε να βάλετε και μαγιά ξερή σε σκόνη 1,5 κ.γλ.
- Αφήστε την ζύμη κοντά σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει γρήγορα.
- Αν δεν έχετε χρόνο, ζυμώστε τη ζύμη και βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τη να φουσκώσει στο ψυγείο για μια νύχτα. Για να προχωρήσετε, πρέπει η ζύμη να μείνει 30′ στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το καλαμποκάλευρο ή το ψιλό σιμιγδάλι, δίνει τέλεια γεύση και ωραία κρούστα στα αφράτα ψωμάκια.
- Αφού κρυώσουν διατηρήστε τα για 2-3 ημέρες σε σακούλα σφραγισμένη για να μην ξεραθούν.
- Διατηρούνται και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες, αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν τελείως. Κάθε φορά που χρειάζεστε όσα χρειάζεστε και απλά θα τα ζεσταίνετε για λίγο στο φούρνο.
- Τα ψωμάκια 2-3 ημερών κόψτε τα στη μέση και φρυγανίσετε τα. Είναι τέλεια.
- Κάνε αλμυρή εκδοχή και δώστε στα ψωμάκια γεύση με κάποιο βότανο (πχ θυμάρι, ρίγανη, γλυκάνισο). Είναι υπέροχα για μεζεδάκια στη βεράντα, γεμιστά με τυρί κρέμα, ψιλοκομμένη ντομάτα ή αλλαντικά.
- Δοκιμάστε επίσης να τα απολαύσετε για πρωινό με φανταστική μαρμελάδα πορτοκάλι.