• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
  • αναμονή 2 λεπτά
1
  • 1 kg αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 τεμάχιο/ια κύβους μαγιά των 25 γρ. (50γρ.)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 640 γρ. χλιαρό νερό
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.

    Ανακατεύουμε με το χέρι.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Θα πάρει συνολικά περίπου 2 ποτήρια. Να είναι χλιαρό.

    Προσοχή, όχι ζεστό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει.

    Αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

    Προσθέτουμε το αλάτι πασπαλίζοντας.

    Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, βάλτε 2 φακελάκια μέσα στο αλεύρι, ανακατέψτε με το χέρι και ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία μου.

    Όταν η ζύμη ενωθεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας.

    Τη ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά.

    Εάν  κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.

    Την πατάμε με τις παλάμες  να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο.

    Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού.

    Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάνε παντού.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ.

    Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 έως 1,5 ώρα.

    Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές.

    Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί του φούρνου.

    Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης.

    Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο.

    Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας.

    Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.

    Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα  και αφήνουμε  να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.

    Ψήσιμο – Χρόνος

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται