Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε πρώτα και πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε φέτες.
- Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λεπτά.
- Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και να στεγνώσουν τελείως τα πράσα γιατί αλλιώς όλη η υγρασία θα βγει μέσα στη γέμιση.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα πράσα.
- Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πιούν τελείως τα υγρά τους.
- Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι τα πράσα έχουν στεγνώσει και ταυτόχρονα έχουν γίνει πολύ γλυκά με το σωτάρισμα.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, γιατί η φέτα που θα βάλουμε στη γέμιση είναι αρκετή και θα δώσει έξτρα νοστιμιά στην πίτα μας.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα να λαδωθεί και να ανακατευτεί με τα πράσα.
- Το σιμιγδάλι μέσα στην κρέμα θα δώσει σώμα στη γέμιση και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά θα σταθεροποιήσει την πρασόπιτα.
- Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε τη γέμιση.
- Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρει βράση η γέμιση και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα με τα πράσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί.
- Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στη ζεστή κρέμα και ταυτόχρονα ρίχνουμε τη θερμοκρασία της γέμισης με τον τρόπο αυτό ώστε να προσθέσουμε τα αυγά.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά στη γέμιση ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλα με γρήγορες κινήσεις ώστε να ενσωματώνονται στο μείγμα.
- Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο στην άκρη να γίνει χλιαρή.
- Αν βάλετε καυτή γέμιση πάνω σε φύλλα σφολιάτας, θα σας δυσκολέψει το κλείσιμο της πίτας όταν θα ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο.
- Η σφολιάτα μαλακώνει πολύ γρήγορα και δε θα μπορείτε να δουλέψετε το κλείσιμο των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 30×22 εκ ή στρογγυλό 28 εκ.
- Σε ένα λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση σε ισόπαχη στρώση.
- Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Αν περισσεύει πολύ φύλλο από το ταψί κόβουμε ελαφρά περιμετρικά τη σφολιάτα.
- Πατάμε και τσιμπάμε τις άκρες των 2 φύλλων, της πάνω και της κάτω σφολιάτας, να ενωθούν σε δαντέλα για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
- Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας πριν τη βάλουμε στο φούρνο.
- Έτσι όλοι οι υδρατμοί της γέμισης θα φεύγουν κατά το ψήσιμο και δεν θα εγκλωβίζονται μέσα στην πίτα ώστε να μαλακώσουν τη σφολιάτα.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
- Η σφολιάτα αγαπάει το επιθετικό ψήσιμο του αέρα για να στεγνώσει και να πραγματοποιηθεί σωστή φυλλοποίηση, δηλαδή να διαχωριστούν οι στρώσεις της και με το ψήσιμο να έχουμε κριτσανιστό αποτέλεσμα.
- Προαιρετικά, αν θέλουμε αλείφουμε με διάλυμα αυγού (κρόκος – νερό) να γυαλίσει η επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Αφού ψηθεί την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στο ταψί και να σταθεροποιηθεί η καυτή γέμιση.
- Αν την κόψετε ζεστή, η γέμιση δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί και θα τρέξει σαν παχιά κρέμα στο ταψί.
- Βγάζουμε όλη μαζί τη σφολιάτα σε ξύλο κοπής και μοιράζουμε σε κομμάτια.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σερβίρουμε την εύκολη πρασόπιτα με σφολιάτα με σαλάτα εποχής.
- Εάν έχετε καλεσμένους στο σπίτι μπορείτε να προετοιμάσετε τη γέμιση μία ημέρα πριν και αφού κρυώσει τελείως να την διατηρήσετε σκεπασμένη στη συντήρηση του ψυγείου.
- Οι πίτες με σφολιάτα ψήνονται πιο σωστά όταν οι γεμίσεις είναι κρύες.
- Μπορείτε να δοκιμάσετε και την εκπληκτική τραγανή πρασόπιτα με κιμά.