Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε πρώτα και πλένουμε καλά τα πράσα.
Τα κόβουμε σε φέτες.
Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και να στεγνώσουν τελείως τα πράσα.
Αν προχωρήσουμε τη γέμιση χωρίς να στεγνώσουμε καλά τα πράσα όλη η υγρασία θα βγει μέσα στη γέμιση.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα πράσα.
Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πιούν τελείως τα υγρά τους.
Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι τα πράσα έχουν στεγνώσει και ταυτόχρονα έχουν γίνει πολύ γλυκά με το σωτάρισμα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι γιατί η φέτα που θα βάλουμε στη γέμιση είναι αρκετή και θα δώσει εξτρα νοστιμιά στην πίτα μας.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα να λαδωθεί και να ανακατευτεί με τα πράσα.
Το σιμιγδάλι μέσα στην κρέμα θα δώσει σώμα στη γέμιση και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά θα σταθεροποιήσει την πρασόπιτα.
Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε τη γέμιση
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρει βράση η γέμιση και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα με τα πράσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί.
Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στη ζεστή κρέμα και ταυτόχρονα ρίχνουμε τη θερμοκρασία της γέμισης με τον τρόπο αυτό ώστε να προσθέσουμε τα αυγά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στη γέμιση ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλα με γρήγορες κινήσεις ώστε να ενσωματώνονται στο μείγμα.
Αφήνουμε τη γέμιση της πρασόπιτας για λίγο στην άκρη να γίνει χλιαρή.
Αν βάλετε καυτή γέμιση πάνω σε φύλλα σφολιάτας, θα σας δυσκολέψει το κλείσιμο της πίτας όταν θα ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο.
Η σφολιάτα μαλακώνει πολύ γρήγορα και δε θα μπορείτε να δουλέψετε το κλείσιμο των φύλλων.
Για το στρώσιμο
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 30×22 εκ ή στρογγυλό 28 εκ.
Σε ένα λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση της πρασόπιτας σε ισόπαχη στρώση.
Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Αν περισσεύει πολύ φύλλο από το ταψί κόβουμε ελαφρά περιμετρικά τη σφολιάτα.
Πατάμε και τσιμπάμε τις άκρες των 2 φύλλων, της πάνω και της κάτω σφολιάτας, να ενωθούν σε δαντέλα για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας πριν τη βάλουμε στο φούρνο.
Έτσι όλοι οι υδρατμοί της γέμισης θα φεύγουν κατά το ψήσιμο και δεν θα εγκλωβίζονται μέσα στην πίτα ώστε να μαλακώσουν τη σφολιάτα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε την πρασόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Η σφολιάτα αγαπάει το επιθετικό ψήσιμο του αέρα για να στεγνώσει και να πραγματοποιηθεί σωστή φυλλοποίηση, δηλαδή να διαχωριστούν οι στρώσεις της και με το ψήσιμο να έχουμε κριτσανιστό αποτέλεσμα.
Προαιρετικά, αν θέλουμε αλείφουμε με διάλυμα αυγού (κρόκος – νερό) να γυαλίσει η επιφάνεια.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Αφού ψηθεί η πρασόπιτα την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στο ταψί και να σταθεροποιηθεί η καυτή γέμιση.
Αν κόψετε την πρασόπιτα ζεστή, η γέμιση δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί και θα τρέξει σαν παχιά κρέμα στο ταψί.
Βγάζουμε όλη μαζί τη σφολιάτα σε ξύλο κοπής και μοιράζουμε σε κομμάτια.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε την εύκολη πρασόπιτα με σφολιάτα με σαλάτα εποχής.
Εάν έχετε καλεσμένους στο σπίτι μπορείτε να προετοιμάσετε τη γέμιση μία ημέρα πριν και αφού κρυώσει τελείως να την διατηρήσετε σκεπασμένη στη συντήρηση του ψυγείου.
Οι πίτες με σφολιάτα ψήνονται πιο σωστά όταν οι γεμίσεις είναι κρύες.
Μπορείτε να δοκιμάσετε και την εκπληκτική τραγανή πρασόπιτα με κιμά.