• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
59
  • Για τα φύλλα
  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • Για τη γέμιση
  • 1½ κιλό πράσα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 400 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • μία φορά περασμένο από τη μηχανή
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλ. φέτα τριμμένη
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα (το κρατάμε για ζωμούς).

    Αφού τα πλύνουμε καλά, κόβουμε σε φέτες το τρυφερό μέρος τους.

    Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα ζεματάμε για 5-6 λεπτά και τα σουρώνουμε.

    Σε ένα τηγάνι μεγάλο ή σε μία πλασοτέ κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά να ροδίσει καλά, για 6-7 λεπτά.

    Τότε, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα.

    Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

    Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνό.

    Αλατίζουμε με προσοχή (γιατί θα μπουν τα τυριά), τρίβουμε αρκετό πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.

    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μερικά λεπτά.

    Προσθέτουμε τότε τη φρυγανιά, τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε με κουτάλα, για να ενωθούν με τον κιμά και τα πράσα.

    Για το στήσιμό

    Σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί 40εκ για πίτα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

    Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

    Φροντίζουμε τα κάτω φύλλα να εξέχουν απ’ το ταψί.

    Ο πιο σωστός τρόπος είναι να στρώνετε τα φύλλα ακτινωτά στο ταψί.

    Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στην επιφάνεια με κουτάλι να γίνει ισόπαχη.

    Καλύπτουμε με τα επόμενα 2 φύλλα αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο και τσαλακώνοντας τα στο στρώσιμο ώστε να μην εξέχουν από το ταψί.

    Σκεπάζουμε την πίτα με πράσο και κιμά με το τελευταίο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση.

    Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια της πρασοκιμαδόπιτας. 

    Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας πράσου και κιμά και με τα δάκτυλα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό όλη την πρασοκιμαδόπιτα. 

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετώντας την πίτα στην κάτω σχάρα. 

    Ψήνουμε για περίπου μια ώρα μέχρι να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

    Για πολύ τραγανή συνταγή πίτα μπορούμε να αναποδογυρίσουμε την πίτα σε μεγαλύτερο ταψί μετά την πρώτη ώρα ψησίματος και να συνεχίσουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά μέχρι να τραγανίσει ολόγυρα.

    Σκεπάζουμε την καυτή πίτα με μια νοτισμένη πετσέτα (βρέχουμε μια πετσέτα με λίγο νερό και την στύβουμε) και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Θα έχετε πρασόπιτα με κιμά με τραγανό και αφράτο φύλλο.

    Αυτή η συγκλονιστική πρασοκιμαδόπιτα, είναι ιδανική για μπουφέ, κυριακάτικο τραπέζι αλλά και ένα χορταστικό πρωινό, ένα ελαφρύ βραδινό αλλά και brunch αλά ελληνικά!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται