Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε πρώτα το σκόρδο με το μπέικον, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο.
- Κάνουμε τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού στο κρέας για το αρνί στη γάστρα και μπήγουμε το αρωματικό μείγμα (μπέικον, σκόρδο, μυρωδικά).
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό σε όλο το μπούτι.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Τις αραδιάζουμε στη γάστρα.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στα έξι. Τα προσθέτουμε στις πατάτες.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το μπούτι πάνω στα λαχανικά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
- Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και σκεπάζουμε καλά τη γάστρα.
- Ψήνουμε σε φούρνο για 1 ώρα και 15΄ στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Μετά την πρώτη ώρα ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
- Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄.
ΜΥΣΤΙΚΟ
- Η χρήση του μπέικον (ψιλοκομμένο μαζί με τα μυρωδικά) θα δώσει στο κρέας περισσότερη υγρασία – λιπαρή ουσία και θα βοηθήσει ώστε το μπούτι να μη στεγνώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συγχρόνως το κρέας αρωματίζεται ενώ ψήνεται.