Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
- Κόβουμε πρώτα με ένα μαχαίρι κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια.
- Τρυπάμε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγουμε μέσα τα δοντάκια σκόρδου.
- Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα.
- Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄.
- Προσθέτουμε τότε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο.
- Σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
- Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος ή νερό, μέχρι να μισοσκεπάσει το κρέας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30΄.
- Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής.
- Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, δέσει καλά η σάλτσα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
- Ροδίστε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 15΄ γυρίζουμε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για τέλειο αποτέλεσμα.
- Άλλο κομμάτι κρέατος μοσχαριού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι ποντίκι, κόντρα ή νουά.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
- Κόβουμε σε κυβάκια η τρίβουμε όλα τα τυριά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες.
- Τις βράζουμε για 20′ να μισομαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε.
- Τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ.
- Πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο.
- Κάνουμε μια στρώση τα τυριά.
- Περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα.
- Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
- Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 200ºC για 25′ περίπου για να λιώσουν τα τυριά.
Tips
- Συμβουλή: Πρέπει να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπάμε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλουμε καλοψημένο και ροζ εάν το θέλουμε μέτρια ψημένο.