Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση για να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τον κιμά, για 4-5′.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε για 3′-4′ μέχρι να γίνει διάφανο.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό.
- Αφήνουμε τη γέμιση σχεδόν να πιει τα υγρά της.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Πρέπει να αφήσουμε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου το λιγότερο για 30′.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο, μέσα και έξω, με απορροφητικό χαρτί.
- Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στη κοιλιά του.
- Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση στο άνοιγμα της κοιλιάς.
- Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει το σχήμα του.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αλείφουμε με τα χέρια ολόγυρα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε στη γάστρα με το στήθος προς τα πάνω.
- Κόβουμε τα μήλα στη μέση, και καθαρίζουμε την καρδιά τους ώστε να κάνουμε θήκη.
- Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και στίβουμε ένα πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό ή ζωμό κότας.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ºC.
- Μετά από μία ώρα ψησίματος, βγάζουμε το καπάκι και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν τελειώσει τα υγρά της γάστρας, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40′, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο.
- Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα, με το ζουμί του κοτόπουλου.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να σταθεί για 10′ και μετά σερβίρουμε.