Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
- Για το κοτόπουλο ογκρατέν, πρώτα θα ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά.
- Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κοτόπουλο.
- Ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το πράσο & την πιπεριά και σωτάρουμε για 2 -3 λεπτά.
- Ρίχνομε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον μαίντανό και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
ΚΡΕΜΑ
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ.
- Βάζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 7 με 8 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατι και το πιπέρι.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε τον κρόκο και με γρήγορες κινήσεις συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος, λαδωμένο ή βουτυρωμένο, στρώνουμε τις μισές πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες. Πρέπει να μισοκαλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στις πατάτες.
- Ενδιάμεσα απλώνουμε τη γέμιση κοτόπουλου – λαχανικών.
- Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια γραβιέρας.
- Καλύπτουμε το κοτόπουλο με μία ακόμη στρώση πατάτας.
- Περιχύνουμε με την κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο ογκρατέν να ροδίσει σχηματίζοντας ελαφριά κρούστα.
- Συνοδέψτε το κοτόπουλο ογκρατέν με μία δροσερή μαρουλοσαλάτα.