Υλικά
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
- Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
- Τα προσθέτουμε στη μαγιά σταδιακά το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός).
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.
- Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.
- Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Δίνουμε σχήμα, μακρόστενο.
- Φτιάχνουμε τρεις μπαγκέτες, 35 εκ. η κάθε μία.
- Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια. Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία μπαγκέτα. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους.
- Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230°C .
- Στρώνουμε λαδόκολλα ή αλευρώνουμε το ταψί.
- Κυλάμε προσεκτικά μία μία μπαγκέτα μέσα στο ταψί.
- Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν.
- Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές με κοφτερό μαχαίρι.
ΨΗΣΙΜΟ
- Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι.
- Θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία.
- Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές.
- Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.
Tips
- Χρησιμοποιούμε ψεκαστήρι για να δημιουργήσουμε υγρασία στον φούρνο (ατμό), απαραίτητη για να βγει τραγανή.