Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΜΠΥΡΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΜΠΥΡΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το αλάτι, τη μαγιά, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη μπύρα και το ξινόγαλα.
- Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα να δημιουργηθεί μία κολλώδης ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 18 ώρες, μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της ζύμης και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
- Η ζύμη θέλει τον χρόνο της να ωριμάσει.
- Όταν φουσκώσει χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα και την αδειάζουμε με μιας όλη μαζί στον πάγκο μας.
- Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πιάνουμε τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε στο κέντρο στρογγυλεύοντας το σχήμα της ζύμης.
- Παίρνουμε καθαρή πετσέτα, την βάζουμε στον πάγκο μας και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ολικής.
- Μαλακά τοποθετούμε την ζύμη πάνω στην αλευρωμένη πετσέτα, με τις ενώσεις προς τα κάτω.
- Αν κολλάει πολύ η ζύμη, πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Κλείνουμε διαγώνια την πετσέτα, να καλύψουμε καλά τη ζύμη, και την βάζουμε κοντά σε ζεστό και ξηρό σημείο, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230°C βάζοντας μέσα και μια γάστρα να ζεσταθεί καλά.
- Με προσοχή βγάζουμε την καυτή γάστρα από τον φούρνο.
- Γρήγορα τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, με τις ενώσεις προς τα πάνω αυτή τη φορά.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά, να ροδίσει καλά.
- Βγάζουμε με προσοχή το ψωμί και το βάζουμε σε σχάρα, για να κρυώσει ελαφρά.