Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΣΕ 5' ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΣΕ 5' ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εκτέλεση
- Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο ξινόγαλο.
- Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξινόγαλο.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη με την λάμα του μαχαιριού απαλά χωρίς έντονες κινήσεις.
- Απαλά με τα χέρια ενώνουμε την ζύμη.
- Στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος σε λαμαρίνα.
- Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη.
- Ακουμπάμε επάνω την ζύμη δίνοντας σχήμα στρογγυλό αλλά πλακέ. Να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκ.
- Χαράζουμε βαθύ σταυρό στην επιφάνεια ή 2-3 βαθιές χαρακιές.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νυφάδες βρώμης.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′, αναποδογυρίζουμε τη φρατζόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′.
ΜΥΣΤΙΚΟ
- Πρέπει όταν θα χτυπάμε το ψωμί να ακούγεται κούφιος ο ήχος, δείγμα ότι ψήθηκε και στέγνωσε σωστά. Όταν ακούγεται βαρύς γεμάτος ήχος σημαίνει ότι θέλει λίγο επιπλέον ψήσιμο.
- Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε πετσέτα να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει την υγρασία του.
- Μην κόβετε τα ζεστά ψωμιά με μαχαίρι γιατί λασπώνει η ψίχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε κομμάτια με το χέρι αφού κρυώσει λίγο.