Υλικά
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο, κρεμμύδι και σέλερι και τα σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα σε μικρά καρέ. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και τη πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ.
- Ξαναβάζουμε την καροτόσουπα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για ακόμη 5 λεπτά. Αν έχουμε προσθέσει φλούδα πορτοκαλιού, την αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σερβίρουμε την καροτόσουπα βελουτέ με κρουτόν και μια κουταλιά γιαούρτι ή, για τη vegan εκδοχή, με λίγο ταχίνι και κολοκυθόσπορο.
Tips
- Καλό είναι, στη βελουτέ σούπα, όλα τα λαχανικά να είναι ψιλοκομμένα, ώστε να βράζουν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
- Για πιο λεία και βελούδινη υφή, περάστε τη σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι (σινουά), ώστε να απομακρυνθούν τυχόν κομματάκια λαχανικών.
- Χρησιμοποιήστε μια κουτάλα για να πιέσετε τα υλικά μέσα στο σινουά και προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό, πιέζοντας ελαφρά, για να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει ευκολότερα από τη σίτα.
- Αν θέλετε τη σούπα πιο πυκνή, αφήστε τη να βράσει λίγο ακόμη μετά την πολτοποίηση. Αντίθετα, αν τη θέλετε πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό.









