Καροτόσουπα βελουτέ
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τo ψιλοκομμένα πράσο, κρεμμύδι, σέλερυ για 3 λεπτά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα σε μικρά καρέ.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό.
Αφήνουμε την καροτόσουπα να βράσει για 25 λεπτά.
Βγάζουμε τη σούπα από τη φωτιά αφού μαλακώσουν τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Έτσι, γίνεται η καροτόσουπα βελουτέ.
Ξαναβάζουμε την καροτόσουπα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κρουτόν και λίγο γιαούρτι γιαούρτι ή ταχίνι στην vegan εκδοχή της.
Μυστικά
Καλό είναι στη βελουτέ σούπα να είναι όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα για να βράζουν στον ίδιο χρόνο.
Για πιο λεία και βελούδινη βελουτέ, περνάμε τη σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι σινουά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει μέσα κομματάκια λαχανικών.
Πιέστε με μία κουτάλα τα υλικά στο σινουά και ρίξτε λίγο ζωμό ή νερό πιέζοντας, ώστε να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει εύκολα από τη σίτα.
Η σούπα εύκολα πυκνώνει με λίγο βρασμό επιπλέον μετά την πολτοποίηση και εύκολα αραιώνει με την προσθήκη ζωμού μετά την πολτοποίηση. Εξαρτάται καθαρά από εσάς πώς την προτιμάτε.
Καιρός για σούπα; Εδώ θα βρείτε περισσότερες συνταγές για πεντανόστιμες σούπες του ονείρου!